ANASAYFA arrow right Yaşam

Kadına yönelik şiddet asla tolere edilemez

Kadına yönelik şiddet asla tolere edilemez
YAYINLAMA: 26 Mayıs 2021 / 21.11
GÜNCELLEME: 26 Mayıs 2021 / 21.43
KESK Kadın Meclisi, salgın döneminde kadına şiddet olaylarındaki artışın ‘Tolere edilebilir’ düzeyde olduğunu söyleyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a tepki gösterdi

SES Gaziantep Şubesi Eş Başkanı Serpil, “Bakana buradan sesleniyoruz: Kadına yönelik şiddeti münferit ve meşru gören anlayışınıza ve kadın düşmanı politikalara biz kadınların tahammülü kalmadı. Kadına yönelik şiddet asla tolere edilemez. Bizim bir kişi daha eksilmeye tahammülüz yok. Yaptığınız açıklamaları savunmak yerine, kadınlardan özür dilemeli ve derhal istifa etmelisiniz” diye konuşma yaptı.

Kadına yönelik şiddet küresel bir sorun haline geldi

Kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığını ve küresel bir sorun olarak karşımıza çıktığını söyleyen Dağdemir, “Pandemiden önce, her üç kadından birinin yaşam süresi boyunca şiddete maruz kalacağı tahmin edilirken, şimdi ise bu kadınların pek çoğu failler ile birlikte eve hapsolmuş durumda ve artmış şiddet riski ile karşı karşıya bırakılmışlardır. Son 10 yılda kadına yönelik şiddetin yüzde 1400 arttığı ülkemizde salgının süregeldiği 2020 yılında 300 kadın öldürülmüş, 171 kadının ölümü de şüpheli olarak kayıtlara geçmiştir. Yine 2021 yılının ilk dört ayında ise 95 kadın cinayeti yaşanırken, 59 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti” dedi.

Dağdemir, “Kadına yönelik şiddetin artarak devam ettiği salgın koşullarında, 6284 Sayılı yasada kanıt aranmasına gerek olmadığı halde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından yapılan “Kadın Konukevlerinde Koronavirüse Karşı Ek Tedbirler Alındı” başlıklı açıklamada yüksek can güvenliği riski bulunan kadınlar dışında başvuru kabul edilmediği için kadınların sığınaklara kabulü zorlaştırılmış, can güvenlikleri risk altına sokulmuştur. Sosyalleşmenin, kadın dayanışma ağlarının, adli yardım, koruma ve sağlık gibi hizmetlere erişimin neredeyse imkânsızlaştığı salgın koşullarında kadınlara yönelik şiddet riskleri katlanarak arttı” açıklamada bulundu.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu'nda yaptığı sunumda; pandemi döneminde, kadına yönelik şiddet olaylarındaki artışın ‘Tolere edilebilir’ düzeyde, yani ‘hoşgörülebilir’ sözlerinin iktidarın kadına yaklaşımını ortaya koyduğunu kaydeden Dağdemir, “Ataerkil kapitalist sistemin yarattığı ayrımcılık ve eşitsizliğin pandemi boyunca boyutlanarak artması sayın bakan için sıradan bir mesele olarak görülmektedir. Ev içinde ve kamusal alanda katlanarak artan fiziksel, cinsel, psikolojik, dinsel ve ekonomik şiddet, bakan Derya Yanık tarafından münferit olarak kabul görüyor” şeklinde konuştu.

Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulmalı

SES Gaziantep Şubesi Eş Başkanı Serpil Dağdemir, konuşmasını şu cümlelerle sonlandırdı: “KESK'li Kadınlar olarak yıllardır söylediğimizi buradan bir kez daha ifade ediyoruz; Kadına yönelik şiddet politiktir. Çözümü için kadınlarla birlikte etkin politikalar üretilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaşamın her alanında sağlanması gereklidir. İstanbul sözleşmesinin fesih kararından derhal vazgeçilmeli ve sözleşme tüm maddeleriyle birlikte etkin olarak uygulanmalıdır. Kadını birey olarak görmeyip aile odaklı politika üreten bakanlık kapatılmalı, kadınlarla beraber politika üretecek ‘Kadın ve Eşitlik Bakanlığı’ kurulmalı.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *