ANASAYFA arrow right Yaşam

Kadına şiddet yüzde 1400 arttı, tecavüzlere gerekçe üretiliyor

Kadına şiddet yüzde 1400 arttı, tecavüzlere gerekçe üretiliyor
YAYINLAMA: 17 Temmuz 2020 / 21.44
GÜNCELLEME: 17 Temmuz 2020 / 22.08
KESK: Türkiye kadın ve çocuklar için tehlikeli bir hale geldi

KESK, yaptığı açıklamada "18 yılda kadına yönelik şiddetin yüzde 1400’lerde artış göstermesi, sadece 2019 yılında 18 bin 623 çocuğun cinsel istismara maruz bırakılması, iktidarın ideolojik yaklaşımından bağımsız görülemez" ifadelerine yer verdi.

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK)  Batman ve Şırnak‘ta son iki günde çocuk ve kadınlara yönelik istismara ilişkin açıklama yaptı.

Uzman çavuş tarafından 10 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulunuldu

İstanbul Sözleşmesi’nin iptaline dair yürütülen tartışmalar ve istismara af getiren yasal düzenlemesi, Türkiye’yi her geçen gün kadın ve çocukların yaşamı için daha  ehlikeli bir hale getirdiği belirtilen açıklamada şöyle denildi: “Şırnak’ ta 14 Temmuz tarihinde bir uzman çavuş tarafından 10 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulunulmuştur. Valiliğin açıklamasında olayı alkole dayandırarak “etrafı rahatsız edecek hal hareketlerde bulunma” şeklinde yansıtması yine aklama çabalarının olacağı kaygısı yaratmıştır.  Şırnak halkının gösterdiği tepkiyle istismar kamuoyu gündemine gelebilmiş ve bu konuda bir duyarlılık yaratılmıştır.

"Cezasızlık politikası işletiliyor"

Aynı günlerde Batman’da 18 yaşında bir kadının yine bir uzman çavuş tarafından tecavüz edilerek 20 gündür alıkonulduğu, gördüğü şiddetten dolayı hastaneye yatırıldığı ve hayati tehlikesinin olduğu ortaya çıktı. Erkek şiddetini ve istismarı arttıran cezasızlık politikası failler kamu görevlisi, asker veya polis olduğunda çok daha kolay işletilmektedir.

"18 yılda kadına şiddet yüzde 1400 arttı"

AKP’nin 18 yıllık iktidarında kadına yönelik şiddetin yüzde 1400’lerde artış göstermesi, sadece 2019 yılında 18 bin 623 çocuğun cinsel istismara maruz bırakılması, iktidarın ideolojik yaklaşımından bağımsız görülemez.  

Çocuk istismarını meşrulaştıran yasal düzenlemeyi her fırsatta önümüze getiren,  ilk imzacısı olmakla övündüğü İstanbul Sözleşmesi’ni bugün topluma öcü gibi göstermeye çalışıp zaten yükümlülüklerini yerine getirmediği sözleşmeden vazgeçme tartışmaları açıkça gösteriyor ki AKP iktidarının militarist, gerici, tekçi ve cinsiyetçi politikaları bugün kadınlar ve çocuklar için en büyük tehlike haline gelmiştir.

"Tecavüze gerekçe üretiliyor"

İstismar, taciz, tecavüz ve kadına yönelik her tür şiddetin faillerine etkili yaptırımlar uygulanması gerekirken tecavüze gerekçe üretmeye, aklamaya çalışan zihniyetle de çocuk istismarının, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüzün arkasında yatan nedenlerle ve ideoloji ile de mücadele etmeye devam edeceğiz.

Şırnak ve Batman'da yaşanan istismar ve tecavüz olaylarının takipçisi olacağız.

KESK olarak eşit, özgür, laik, barış içinde bir ülke isteyen herkesi İstanbul Sözleşmesi, 6284 başta olmak üzere haklarımıza sahip çıkmaya, bu mücadelenin bir parçası olmaya çağırıyoruz."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *