ANASAYFA arrow right Yaşam

Kadın yoksulluğu ve işsizlik, görülmemiş düzeyde arttı

Kadın yoksulluğu ve işsizlik, görülmemiş düzeyde arttı
YAYINLAMA: 02 Mart 2021 / 20.55
GÜNCELLEME: 02 Mart 2021 / 21.27
KESK Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü programını açıkladı

Eğitim Sen Gaziantep Şubesi Kadın Sekreteri Elif Söyleyici, “Kadın yoksulluğu ve işsizlik oranı ülke tarihinde görülmemiş düzeyde arttı. Pandemide yaygınlaştırılan esnek ve güvencesiz çalışma biçimleri, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan yapısal sorunlar nedeniyle kadınlar açısından çok daha ağır sonuçlar yarattı” şeklinde konuştu.

Karantina döneminde ev içi şiddet arttı

Neoliberal kapitalizmin uzun süredir güvencesizlik ve yoksulluk kıskacında kadın emeğini ve bedenini daha fazla denetim altına alma çabasının pandemiyle birlikte hız kazandığını dile getiren Söyleyici, “Sermayeye sonsuz sömürü alanı yaratma çabası kadın emeği üzerinden gerçekleştirilmek istenmektedir. Sermayedarlar ve kapitalist devletler tarafından kadınların ücretli emek gücü de pandemi fırsatçılığıyla ev içerisine hapsedilmeye çalışılmakta ve bin yıllardır hane içindeki görünmeyen kadın emeği sömürüsü yeni biçimler kazanarak derinleştirilmeye çalışılmaktadır. Alınan tedbirlerin yetersiz olması, karantina döneminde, birçok kadın için ev içi şiddet riskini artırmış ve şiddete uğradığında kadınların alabileceği desteklerin kısıtlanmasına yol açtı” dedi.

Keyfi, hukuksuz gözaltı ve tutuklamalar yaşanıyor

Söyleyici, “Tam da böylesi bir süreçte hali hazırda uygulamadaki eksikleriyle birlikte cinsiyet temelli şiddete maruz bırakılan herkes için güvence sayılabilecek İstanbul sözleşmesi, siyasal iktidar tarafından hedefe alınmıştır. Eril yargının cezasızlık politikaları kadına yönelik şiddeti özendirmeye devam ederken hayatta kalmak için öz savunmasını gerçekleştirmek zorunda kalan kadınların meşru müdafaa hakkı ise yok sayılmaktadır. Kadınların toplumsal özne olarak yaşamın içerisinde yer alması istenememekte, tek adamlığa dayalı yeni rejime uygun makbul kadın yaratma çabası, muhalif kadınlar üzerinde baskının da artmasına neden olmaktadır. Üniversite öğrencilerinden, siyasetçilere, sendikacılardan, gazetecilere keyfi hukuksuz gözaltı ve tutuklamalar yaşanıyor” ifadesini kullandı.

8 Mart’ı, 'Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var” şiarıyla karşılayacağız

Eğitim Sen Gaziantep Şubesi Kadın Sekreteri Elif Söyleyici, konuşmasını şöyle sonlanırdı: “Ataerkil kapitalist sistemin yarattığı eşitsizlik, ayrımcılık ve sömürünün derinleşerek yaygınlaşması yanında ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında kadınlar emekleri, bedenleri ve kimlikleri üzerindeki tahakkümü kırmak için yürüttükleri kararlı mücadeleyle iktidarlara geri adım attırmayı başarmakta ve geleceğe dair umudu büyütmeye devam etmektedirler. Böylesi bir süreçte yaklaşan 8 Mart,  kadınların erkek - devlet-sermaye şiddetine ve sömürüsüne karşı direnişi ve dayanışmayı daha güçlü örgütlemesi için tarihsel bir eşiktir. Bu yıl 8 Mart’ı bizi yok sayan, değersiz gören, varlığımızdan korkan bu sömürü düzenine karşı 'Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var” şiarıyla karşılayacağız.”

KESK Kadın Meclisi; 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yapacağı etkinlikler şunlar;  “3 Mart 2021 Çarşamba günü  '”İstanbul Sözleşmesi Uygulansın ve Öz Savunma Yapan Kadınlar Serbest Bırakılsın” başlığıyla AÇSHB (Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı) ve Adalet Bakanlığı'na fax metni gönderilecek. 4 Mart Perşembe günü saat: 20:00’de Uzman psikolog İlkay Cengizeroğlu Karaçam ile Pandemi Sürecinde Kadın konulu online söyleşi, 5 Mart Cuma günü saat: 17.00’da Şirinnar Radyo’da 8 Mart konulu program yapılacak, 6 Mart Cumartesi günü saat: 20.00 de Yönetmen Bingöl Elmas ile Pippa’ya Mektubum filmi online konuşulacak ve 8 Mart Pazar günü saat 14.00’da  Kırkayak Parkı’nda toplanılıp Balıklı Parkı’nda basın açıklaması yapılacak.” Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *