ANASAYFA arrow right Güncel

Kadın mücadelesi yepyeni bir boyuta taşındı

YAYINLAMA: 28 Eylül 2022 / 21.21
GÜNCELLEME: 28 Eylül 2022 / 21.21
Gaziantep Barosu İnsan Hakları Merkezi ve Gaziantep Barosu Kadın Hakları Komisyonu, İran’da Jina Masha Amini'nin ahlak polisi tarafından işkence ile öldürülmesine tepki gösterdi

Gaziantep Barosu Kadın Hakları Komisyonu Üyesi Av. Ceren Yıldız, “Jina Masha'nın, kadın düşmanı ahlak polislerince öldürülmesi, önce İran'da sonrasında ise evrensel boyutta bir kadın hareketini ateşledi. Jina Masha'nın cenazesine katılan kadınların toplu halde başörtülerini çıkarması bu eylemsel tepkilerin yalnızca ilki oldu. Kadın mücadelesi yepyeni bir boyuta taşındı. Bir cinayetle başlayan eylem dalgası, bugün bir halk isyanına dönüştü” tespitini yaptı.

Bu cinayetle körüklenen ve büyüyense öfkemiz ve isyanımız

İran İslam Cumhuriyeti'nde başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesi ile işkence edilen ve kaldırıldığı hastanede vefat eden Jina Masha Amini'nin kaybının üzüntüsü ve öfkesi içinde olduklarını dile getiren Yıldız, “Ölüm nedeninin başına aldığı darbelerden kaynaklandığı kesinleşen Jina Masha, 22 yaşında gencecik bir kadındı. Bu vahim cinayet ile hayattan koparılan bir kadın, bir yaşam, hayaller ve gelecek. Jina Masha nezdinde gerçekleşen bu cinayetle körüklenen ve büyüyense öfkemiz ve isyanımız” dedi.

Bizler de kadınların bu haklı isyanının arkasındayız

İran İslam Cumhuriyeti’nin eylemcilere yönelik hukuka aykırı ve kabul edilemez şiddetteki saldırılarla bu isyanı bastırmaya çalıştığını vurgulayan Yıldız, “Eylemler esnasında 21 yaşındaki Hadis Najafi 6 kurşunla, rejimin polisleri tarafından hayattan koparılmıştır. İran İslam Cumhuriyeti ve eylemcilere yönelik işkence boyutunda saldırılarda bulunan kadın düşmanı kolluk kuvvetleri, bu çabalarında başarılı olamamıştır, olamayacaktır. Zira kadınlar, haklarından vazgeçmeyeceklerini ve özgürlüklerine yönelik, yaşam tarzlarına yönelik, ne giyeceklerine yönelik baskıları kabul etmeyeceklerini göstermişlerdir. Bizler de kadınların bu haklı isyanının arkasındayız” diye konuştu.

Av. Yıldız, “İran'da 1979 yılından beri uygulanan yasalar, kadın düşmanlığı üzerinden inşa edildi. İran Devletinin ve polisinin yönetim erki tarafından, en çok kadın bedeni üzerinde tahakküm kurulmaya çalışıldı. Kadınlara başörtüyü dayatan, kadınların yaşamlarına, giyimlerine, davranışlarına her türlü müdahaleyi hak gören, İslami kurallara uymadıkları gerekçesiyle kadınları darp eden, katleden bu rejim, yok olmaya mahkûm. İranlı kadınlar, haklarına ve yaşamlarına yönelik bu saldırılara karşı mücadele etmekten bir an olsun vazgeçmedi. Jina Mahsa'nın direnişi bunun en büyük kanıtı” örneğini verdi.

Mahsa'nın mücadelesi ve direnişi bizlerin de mücadelesidir

Gaziantep Barosu Kadın Hakları Komisyonu Üyesi Av. Ceren Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı: “Jina Mahsa Amini şahsında katledilen tüm kadınlara sözümüz; ahlaksızlık, sizin görünen saç tellerinizde değil, İran'dan tüm dünyaya erkek egemen iktidarların zihniyetinde. Mahsa'nın mücadelesi ve direnişi, bizlerin de mücadelesidir. Bizler de dünya kadın mücadelesinin bir parçası olarak, kadınların özgürlüklerine ne giydiklerine ne yaptıklarına karışmayı kendisine hak gören bu zihniyetin tam karşısında, kadınların yanındayız.” Âdem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *