ANASAYFA arrow right Yaşam

"Kadın gazeteciler internet üzerinden tehdit ediliyor"

"Kadın gazeteciler internet üzerinden tehdit ediliyor"
YAYINLAMA: 11 Mart 2021 / 17.41
GÜNCELLEME: 11 Mart 2021 / 17.41
RSF Gazetecilikte cinsiyetçilik raporu

RSF'nin hazırladığı raporda, kadın gazetecilerin hem gazetecilik mesleğinin getirdiği tehlikelerle hem de cinsiyetçi şiddetle mücadele etmek zorunda oldukları belirtildi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 112 ülkede gazetecilikte cinsiyetçiliğin boyutlarını araştırdı. Araştırma sonucunda yayınlanan "Cİnsiyetçilik Gazeteciliğe Zarar Veriyor" başlıklı raporda, kadın gazetecilerin ayrımcılık, hakaret, istenmeyen fiziksel temas, küçümseme, saldırgan davranışlar, tecavüz tehdidi veya fiilen tecavüz gibi durumlarla karşılaştıkları belirtildi.

DW Türkçe'nin haberine göre, kadın gazetecilerin mesleklerini yaptıkları sırada çeşitli şekillerde cinsiyetçi davranışlara maruz bırakıldığını ve kadın hakları, siyaset ve sporda uzmanlaşmış kadın gazetecilerin daha fazla tacizle karşılaştıklarını ortaya koyan rapordan öne çıkan diğer sonuçlar şöyle: 

* Kadın gazetecilere yönelik taciz genellikle internet ortamında, gazetecilik faaliyetinde bulunulan yerlerde veya çalışılan kurum içinde yaşanıyor.

* Kadın gazeteciler hem gazetecilik mesleğinin getirdiği tehlikelerle hem de cinsiyetçi şiddetle mücadele etmek zorunda kalıyor.

İnternet üzerinden tehdit

* Kadın gazetecilerin yüzde 73’ü çoğunlukla internet üzerinden tehdit ediliyor. Buna örnek ise, Hindistan‘da araştırmacı gazeteci olarak görev yapan Rana Ayyub'un her gün tecavüz ve ölüm tehditleri alması gösterildi. İnternette, Ayyub’a ait olduğu iddia edilen sahte bir pornografik video da paylaşılmıştı. 

* Brezilyalı kadın gazeteciler de fiziksel temastan şikayetçi. Brezilyalı kadın gazeteciler, futbol fanlarının kendilerine sarılması, öpmesi gibi istemedikleri fiziksel temaslara maruz bırakılıp taciz edildiklerini söyledi.

#MeToo hareketi

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü tarafından hazırlanan raporda, #MeToo hareketine de değinilerek, "#MeToo hareketi daha fazla olayı ortaya çıkardı" denildi. Örnek olarak, Danimarkalı televizyon moderatörü Sofie Linde'nin bir gala gecesinde yaşadığı, Kamu Yayıncılık Konseyi‘nden üst düzey bir yetkilinin kendisine oral seks yapması karşılığında hızlı bir terfi alacağı teklifini ifşa etmesi gösterildi. Ülkede, Linde’ye destek için başlatılan imza kampanyasına medya dünyasında çalışan bin 600’den fazla kadın destek vermişti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *