ANASAYFA arrow right Güncel

‘Kadın düşmanı infaz yasasını kabul etmiyoruz’

‘Kadın düşmanı infaz yasasını kabul etmiyoruz’
YAYINLAMA: 29 Nisan 2020 / 20.39
GÜNCELLEME: 29 Nisan 2020 / 20.39
HDP Kadın Meclisi, hayata geçirilen infaz yasasına dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması yaptı

Hakların Demokratik Partisi’nin Kadın Meclisi infaz yasasına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. “Kürt düşmanı, kadın düşmanı infaz yasasına karşı mücadelemiz sürecek” şiarıyla HDP binasında yapılan basın açıklamasını kadınlar adına HDP İl Eşbaşkanı Songül Koçdağ okudu. Yasanın demokratik kamuoyunun, hukukçuların ve hak savunucuların görüşleri alınmadan hayata geçirildiğini belirten Koçdağ,  bu yasanın erkek şiddetine cezasızlık getiren ve kadın ile çocuğa karşısuç işleyenleri teşvik eden bir yasa olduğunu söyledi.
‘Yasa erkek şiddetine cezasızlık getiren…’
Koçdağ, “Biz kadınlar biliyoruz ki bu eşitsiz yasal düzenlemeyle birlikte başta risk grubunda olan hasta, 65 yaş üstü̈ tutsaklar ve çocuklu kadınlar olmak üzere tüm siyasi tutsaklar ölüme terk edilmek istenmiş; kadına ve çocuklara karşı suç işleyenler, mafyalar serbest bırakılmıştır. Dolayısıyla; bu yasa vahşet yasasıdır, bu yasa erkek şiddetine cezasızlık getiren, kadına ve çocuklara karşı suç işleyenleri teşvik eden ancak bir taraftan da düşüncelerini ifade eden, kadın mücadelesi yürütenleri, gazetecileri, öz savunmasını gerçekleştiren kadınları Nevinleri cezaevinde tutmanın yanında Korona virüsü̈ tehdidiyle yüzyüze bırakan bir yasadır” dedi.
‘Faturasını kadınlar muhalifler ödemektedir’
Açıklamada, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini vurgu yapan Koçdağ, maske, dezenfektan, temizlik malzemelerinin verilmediğini, sosyal mesafenin korumanın imkansız olduğunu  kaydetti. Koçdağ, “Yaşam hakkının bu kadar açık bir biçimde risk altında olduğu bir süreçte iktidarın sorumluluğunu görmezden gelerek salgının cezaevlerinde yayılmasını izlemesi kabul edilemezdir. İktidar Kürtlere, muhaliflere, kadınlara düşman hukuku uygularken hiçbir tedbir almadan kadına ve çocuğa karşı suç işleyenlerin serbest bırakılmasının da faturasını kadınlar, muhalifler ödemektedir” ifadelerini kullandı.
‘Tahliyelerle birlikte ne mi oldu?’
Koçdağ, “İnfaz Yasası ile tahliyelerin başlamasıyla birlikte ne mi oldu? Sadece geçtiğimiz hafta basına yansıyan bazı haberler bile yasanın önümüzdeki süreçte kamuoyunda infial yaratacağının açık bir göstergesi. Kars Belediyemiz saldırganların hedefi oldu. İzmir’de cezaevinden çıkan Mehmet I., tartıştığı arkadaşını öldürdü̈. Geçen yıl Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde eşi ve kızına şiddet uyguladığı için tutuklandığı cezaevinden infaz düzenlemesiyle tahliye olan Ramazan İnanç ise eşinin amcasını bıçakladıktan sonra ölü̈ bulundu” diye konuştu.
‘Şiddet faillerine karşı koruyucu önlemlerin alınması gerekmektedir’
Koçdağ, açıklamayı şu sözlerle sonlandırdı: “Şunu çok iyi biliyoruz ki, Antep’te 9 yaşındaki Ceylan’ın babası tarafından vahşice katledilmesinin nedeni de infaz yasasının getirdiği cezasızlık politikalarıdır. Şu çok iyi bilinmelidir ki, bu yasayla kadına ve çocuğa yönelik suçlar örtülü̈ bir biçimde affedildi.  Şunu bilmelidir ki, Biz Kadınların; kadına düşman, çocuğa düşman, doğaya düşman; hırsıza, çeteye, şiddet failine, mafyaya dost bu yasaya karşı mücadelemiz bitmemiştir, bundan sonra da kararlılıkla devam edecektir. Buradan çağrımızı bir kez daha yineliyoruz; başta risk grubunda bulunan hasta, 65 yaş üstü ve çocuklu kadın tutsaklar olmak üzere cezaevleri bir an önce boşaltılması, cezaevlerinden tahliye olan ya da olacak kadına yönelik şiddet faillerine karşı koruyucu önlemlerin alınması gerekmektedir. Kadın düşmanı infaz yasasını kabul etmiyoruz, infazda eşitlik istiyoruz.” Esra Aydın

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *