ANASAYFA arrow right Yaşam

Kadın cinayetlerinin varlığını hiçbir göz bağlayıcılık örtemiyor

Kadın cinayetlerinin varlığını hiçbir göz bağlayıcılık örtemiyor
YAYINLAMA: 02 Mayıs 2021 / 19.47
GÜNCELLEME: 02 Mayıs 2021 / 20.08
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclis Üyesi Elif Yağmur Gül, 2020 yılında kadınların yüzde 60’ının evinde öldürüldüğü tespitini yaptı  

Gül, “2021 yılında olmamıza rağmen hala kadınlar eşit işe eşit ücret mücadelesi veriyoruz. Kadınlar, işveren tarafından ya düşük ücretle sömürü ile çalışmaya ya da eşleri tarafından ev işleri ve çocuk bakmaya zorlanıyor. Ayrıca iş yerlerinde taciz ve mobbing artış göstermeye devam ediyor” dedi.  

Sözleşme iptali kararı derhal kaldırılmalı 

2020 yılında 300 kadının öldürüldüğünü, 171 kadının ise şüpheli şekilde ölü bulunduğunu söyleyen Gül, “2021 raporlarımıza göre ise son üç ayda 79 kadın öldürülüp, 45 kadının şüpheli şekilde ölü bulunduğunu açıkladık. Bilindiği üzere Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi ya da genel adıyla İstanbul Sözleşmesi 20 Mart 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile iptal edilmiş olup, 1 Temmuz 2021 tarihinde sözleşmesinin yürürlükten kaldıracağı duyurulmuştur. Sözleşmenin iptali kararı derhal kaldırılmalı ve sözleşme etkin uygulanmalı” ifadelerini kullandı.  

“İstanbul Sözleşmesi aile yapısını bozuyor yalanının arkasına sığınanlar, işlenen cinayetlerin bizzat sorumlusu ve yandaşıdır” ifadelerini kullanan Gül, “Aile yapısı dedikleri şey, kadının çocukları önünde şiddet görmesi, öldürülmesi, güvende olması gereken evinde ölüm tehditleri ile yaşaması ise evet biz Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak bu yapıya karşıyız. Hatırlarsınız Emine Bulut çocuğunun gözü önünde ölmek istemiyorum çığlıkları attı. Ayşe Tuba Arslan onlarca kez polise başvurmasına rağmen korunamadı. Bu ülkede 24 saatte 4 kadın cinayeti işlendi. Kolluk kuvvetleri, devlet, hakimler görevini yerine getiremedi diye yüzlerce kadın öldürüldü. Şüpheli ölümler aydınlatılamadı, üzeri kapatıldı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak 8 Mart’ta ‘Kadın Cinayetlerini Şüpheli bırakmayacağız’ sloganı ile meydanlara çıktık. Genel Temsilcimiz Fidan Ataselim’in dediği gibi ‘Eğer siz kadın cinayetlerini durduramıyorsanız, şüpheli ölümleri açığa çıkaramıyorsanız inin biz yaparız’ diyoruz. Çünkü kadın cinayetlerinin önlenebilir olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.  

Kadınlar en fazla evlerinde öldürülüyor 

Gül, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre kadınların en çok evli oldukları erkekler tarafından öldürüldüğünü açıklarken, "Bu doğrultuda görüyoruz ki kadınlar şüphesiz yakınlarındaki kişiler tarafından en çok şiddet görüyor ve öldürülüyor. Kadınlar en fazla kendi evlerinde öldürülüyor düşünün ki evinizde bile güvende değilsiniz, bu çok acı verici tabloyu gözler önüne sermektedir. Takiben diğer en çok veriyi ise sokaklar oluşturmaktadır. Kadınlar pandemi sürecinde, aldıkları eşit olmayan maaşlarına dahi ulaşamadılar” değerlendirmesinde bulundu.  

Kadınlar, hayatları için  açık açık örgütleniyor 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclis Üyesi Elif Yağmur Gül, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Kadınlar evde kaldıkları süre boyunca tekerrür eden bir psikolojik şiddete ve fiziksel şiddete maruz kaldılar. Pandemide ‘Evde Kal’ çağrıları yapılırken, 2020 yılında kadınların yüzde 60’ı evinde öldürüldü. Her gün İstanbul sözleşmesinin önemine vurgu yaparken, devletin İstanbul sözleşmesinden çekilme kararını tabi ki ciddiye almıyoruz ve tanımıyoruz. Kadınlar öldürüyor ve devlet çözümü gözünü bağlayarak bulacağını sanıyor. Türkiye’de kadın cinayetlerinin varlığını hiçbir göz bağlayıcılık örtemiyor artık. Kadınlar örgütleniyor. Hayatları için açık açık örgütleniyor.” Hüseyin Karataş 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *