ANASAYFA arrow right Güncel

Kadın cinayetleri kadınsal değil, toplumsal bir sorun

Kadın cinayetleri kadınsal değil, toplumsal bir sorun
YAYINLAMA: 11 Haziran 2020 / 21.22
GÜNCELLEME: 12 Haziran 2020 / 12.29
Gaziantep’te 58 Sivil Toplum Kuruluşu ve Akademik Mesleki Odalar, kadın cinayetlerine dikkat çekmek için ortak basın açıklaması yaptı

STK’lar ve Akademik Mesleki Odalar adına açıklamayı yapan Gaziantep STK Platformu Sekreterya Sözcüsü Dr. Ahmet Doğan Yardı, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin kadınsal değil, toplumsal bir sorun olduğunu söyledi.

Kadın cinayetleri kadınsal değil, toplumsal bir sorun

Yardı, “Kadına karşı şiddet ve kadın cinayetlerinin önlenmesi konusunda öncelikle devletin ve siyasal iktidarların ilgili tüm kurumlarıyla sorumluluk üstlenmesi, ilgili tüm sivil ve resmi kuruluşlarla işbirliği yapılarak her alanda toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesi ve kadına bakış açısının değiştirilmesi yönünde alınan kararların ivedilikle ve kararlılıkla uygulamaya konulması gerekiyor. Kadınlar güven içerisinde olmak, nefes alabilmek istiyor” dedi.

Mart’ta 29 kadın, Nisan’da 20 kadın ve Mayıs’ta 21 kadın katledildi

Tüm dünyada ve ülkemizde ortaya çıkan Koronavirüs vakası ile birlikte hep beraber olağandışı bir sürece girildiğini ve alınan karantina önlemlerinin birçok sorunu da beraberinde getirdiği tespitini yapan Yardı, “Kadınlar dışarıda virüs, içeride şiddetle mücadele ederken, en birincil yaşam hakları arasında kalmıştır. Korona virüs sürecinde 2020 yılı Mart ayında 29 kadın, Nisan ayında 20 kadın ve Mayıs ayında 21 kadın ateşli silahlarla ve kesici aletlerle katledildi. Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri bir kadın sorunu olmayıp toplumsal bir sorundur. Şiddete başvuran, şiddeti bir yol olarak gören tarafın erkek olmasının nedeni, içinde bulunduğumuz toplum yapısının erkeğe empoze ettiği duygu ve düşüncelerdir. Bu yapı kadının karşısına şiddet olarak çıkıyor. Öncelikle bu bakış açısının değiştirilerek bu noktada erkek çocuğun yetiştirilmesinde toplum yapısının yeni bir bakış açısına sahip olması gerekmektedir. Erkek çocuğun şiddet, güç, itaat, baskı içerikli duyguları yerine, insanca davranmayı ifade eden duyguları anne babası tarafından çocuğa empoze edilmeli” şeklinde açıklama yaptı.

Şiddet uygulayanların cezasız kalması failleri ve katilleri cesaretlendiriyor

“Kadın cinayetlerinin öznesi; toplumsal rol modellerini keskin bir şekilde dayatan yapı, maktulü ise kadınlar” ifadelerini kullanan Yardı, “Bu noktadan uzaklaşarak katledilen kadını giyimiyle, hareketleriyle veya yaşayış tarzıyla yargılamak, kadına yönelik şiddetle mücadelede failleri yüceltmekte, yapılan çalışmalara sekte vuruyor. Tüm bu yaşanan üzücü ve endişe verici olaylar artmaya devam ederken, cinayetler işlenirken, kadın hakları konusunda yıllarca verilen çabalar sonucu elde edilen 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa ile Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Hakkındaki Avrupa Konseyi Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi) hakkında aleyhte yayınlar yapılarak, kaldırılması yönünde suni bir gündem yaratılmıştır. Yasalar, toplumun korunması, suçların önlenmesi ve caydırıcılık ilkesi gereği suçun işlenmesini engellemek amacıyla şiddet uygulayan, suç işleyen kişilere uygulanır. Bu suni gündemi yaratanlar adeta kadına yönelik şiddeti uygulayanların serbest kalmasını, cezasız kalmasını isteyerek, kadına yönelik şiddetle mücadeleye zarar vermekte, şiddet uygulayan failleri ve katilleri cesaretlendiriyor” ifadelerini kullandı.

Şiddet olayı olmadan önleyici çalışmalar yapmalı

Yardı, “İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılan Emine Bulut genelgesi olarak bilinen 1 Ocak 2020 tarihli Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele konulu Genelgesine göre, “Kolluk , bir kadının hayati riski varsa , şikayete bağlı olmaksızın kadını korumak zorundadır. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri şikayetten sonra süreci takip etmek zorundadır.” Kolluğa Kadına Yönelik şiddetle mücadelede önleyici ve koruyucu tedbirlerin uygulanması ve diğer bir çok konuda önemli görevler düşüyor. Kadınlar için kolluk içerisinde profesyonel bir ekibin çalışacağı, kadın polislerin istihdam edileceği uzman bir birimin olması zorunlu hale geldi. Bu birimde çalışan polislerin tek görevi şiddet olayları ve bunların çözümü olmalı, şiddet olayı olmadan önleyici çalışmalar yapmalı” diye konuştu.

Medyanın kadın cinayetlerinde kullandığı dil, özendirici olmamalı

Gaziantep STK Platformu Sekreterya Sözcüsü Dr. Ahmet Doğan Yardı, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Medyanın kitleler üzerindeki yadsınamaz gücü kadına yönelik şiddetle mücadelede çok önemlidir. Bu gücün, şiddetin önlenmesi gerektiğini vurgulayan, şiddetin bir insanın hak ihlali olduğunu belirtir şekilde kullanılması gerekir. Medyanın kadın cinayetlerinde kullandığı dil, özendirici olmamalı, sevgi, aşk gibi duygular yüzünden olduğu algısı yaratarak şiddeti veya cinayetleri meşrulaştırmamalıdır.  Bu konuda yapılan ve yapılacak hatalar toplumdaki şiddeti azaltma yerine artırabilmektedir. Yazılı, görsel ve dijital medya, şiddetin bireysel bir sorun değil toplumsal bir sorun olduğu yönünde haberler yapmalı, uzman kişilerin ve bu konuda çalışan STK ‘ların sesine kulak vermeli, kadına yönelik şiddetle ilgili eksikliklere ve gelişmelere değinmeli ,verilen  kararların magazinel tarafına değil  önemine vurgu yapmalı.”

Ortak basın  açıklamasına imza atan STK ve akademik mesleki odalar şu şekilde; Gaziantep Barosu, Gaziantep-Kilis Tabip Odası, Gaziantep Eczacı Odası, Gaziantep-Kilis Diş Hekimleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi, Gaziantep Ayakkabıcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Gaziantep Kent Konseyi Kadın Meclisi, Gıda Mühendisleri Odası, Gaziantep Kulübü Derneği, Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi, Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi, Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi, Çevre Mühendisleri Odası Gaziantep Temsilciliği, Gıda Mühendisleri Odası  Gaziantep Temsilciliği, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Gaziantep Temsilciliği, Jeoloji Mühendisleri Odası Gaziantep Temsilciliği, Jeofizik Mühendisleri Odası Gaziantep Temsilciliği, Maden Mühendisleri Odası Gaziantep Temsilciliği, Gaziantep-Kilis Veteriner Hekimleri Odası, Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Gaziantep Yeminli Mali Müşavirler Odası, Tekstil Mühendisleri Odası Gaziantep Temsilciliği, Gaziantep Turizm Derneği, Gaziantep Okul Aile Birlikleri Derneği, Gaziantep Bağımsız Denetçiler Derneği, Gaziantep Kolej Vakfı Mezunlar Derneği, Türk Anneler Derneği Gaziantep Şubesi, Gaziantep Verem Savaş Derneği, Zeugma Kültür ve Sanat Derneği, Gaziantep Aile Hekimliği Derneği, Gaziantep Lions Kulübü, Gaziantep Aile Sağlığı Çalışanları Derneği, Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği Gaziantep Şubesi, Empati Sosyal Sorumluluk ve Eğitim Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği Gaziantep Şubesi, Gaziantep Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği Gaziantep Şubesi, Gaziantep Folklor Kulübü, Dansart Kültür Sanat Kulübü, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Gaziantep Şubesi, Gaziantep Şahinbey Lions Kulübü, Tosyöv Destekleme Derneği, Gaziantep Kadın Sağlığı Derneği, İpekyolu Rotary Kulübü, Gaziantep Kültür Turizm Derneği, Toplum Eğitimi Derneği, ODTÜ Mezunları Gaziantep Derneği, Girişimci Kadınları Destekleme Derneği, Gaziantep Genel Sağlık İş İl Temsilciliği, Gaziantep Yesemek Rotary Kulübü, Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği, Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şubesi, Gaziantep İTÜ Mezunları Derneği, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Gaziantep İl Temsilciliği, Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şubesi, Gaziantep Lisesi Mezun ve Mensupları Derneği ve Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *