ANASAYFA arrow right Yaşam

Kadın cinayetleri, kadına karşı şiddet artarak devam ediyor

Kadın cinayetleri, kadına karşı şiddet artarak devam ediyor
YAYINLAMA: 20 Haziran 2021 / 20.06
GÜNCELLEME: 20 Haziran 2021 / 20.14
Maanoğlu Parkı’nda bir araya gelen Gaziantep Demokratik Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına çeşitli sloganlar atarak bir kez daha sert tepki gösterdi.

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu Sözcüsü Gülengül Kaplan, “Sözleşmeden çıkılmasının ardından kadınlara yönelik saldırılar, kadın cinayetleri, kadına karşı şiddet olayları artarak devam etti” ifadelerini kullandı.

Karardan vazgeçilene kadar haykırmaya devam edeceğiz

Haklarından vazgeçmeyeceklerini ve karardan vazgeçilene kadar haykırmaya devam edeceklerini kaydeden Kaplan, “Kadın katillerini tutuklamak yerine ceza indirimi uyguluyor, cezaevinden çıkartıyor, hatta çoğu zaman bu katillere ceza dahi vermiyor. 14 Ağustos 2020'de Antep'te öldürülen ve birkaç gün önce katili Mehmet Kaplan "ev hapsi şartıyla" salıverilen Duygu Delen, iktidarın aslında kadınları değil kadın katillerini koruduğunun en büyük göstergelerinden biri” tespitini yaptı.

Kaplan, “Kadına yönelik şiddetin sebeplerinin tüm yönleriyle araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu” adlı komisyonun bu amaçla TBMM’de kurulan kaçıncı komisyon olduğunu artık sayamıyoruz. Bu kaçıncı komisyon? 25 Kasım 2014 tarihinde aynı adla kurulan komisyonun raporu bile açıklanmadı. Aynı şekilde KEFEK alt komisyonu olarak kurulan İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması ile ilgili komisyonun raporu da inatla yayınlanmıyor. Çalışma raporlarının uygulanması bir yana, yayınlanmasının bile engellendiği koşullarda yeni komisyonlar kurmak kamuoyunun oyalanmasından başka bir anlam taşımıyor” diye konuştu.

Ölümlerin, tecavüz ve tacizlerin artarak sürdüğü, kadın cinayetlerinin, tecavüz dahil tüm şiddet biçimlerinin sıradanlaştırıldığı, LGBTİ+’ların sistematik olarak hedef gösterildiği koşullarda bir alarm durumu ilan ederek frenleyici politikaların ve mekanizmaların acilen devreye sokulması çağrısında bulunan Kaplan, “Oysa siyasi iktidar bu süreçlerde, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi gibi akıl almaz girişimlerde bulunuyor. Biz kadınlar bu hukuksuz çekilmeyi hiçbir şekilde kabul etmediğimizi ve sözleşmeden vazgeçmeyeceğimizi her yerde ve her platformda ilan ettik, etmeye devam ediyoruz” diyerek konuşmasını sürdürdü.

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu Sözcüsü Gülengül Kaplan, konuşmasını şu sözcüklerle sonlandırdı: “İstanbul Sözleşmesi'nin eşitlik idealinden, şiddetten uzak, eşit ve özgür yaşamaya dair talebimizden, toplumsal cinsiyet eşitliğini hayatın her alanında hayat geçirme çabamızdan ve eşitliğin tesisi için uygulanması gereken politikaları talep etmekten, hayatlarımızdan, eşitlikten ve haklarımızdan vazgeçmiyoruz. Ardında geniş bir toplumsal mutabakat olan İstanbul Sözleşmesi'nden tek bir kişinin kararı ile hukuksuzca çıkılmasını kabul etmiyoruz. Kadına yönelik şiddetin önlenmesinin "vicdanlara" bırakılmasını ve bir kadın cinayetini daha kabul etmiyoruz. 6284 sayılı Kanun'un tam olarak uygulanmamasını, TCK 103. maddesinde değişiklik yapılmaya çalışılarak çocuk istismarı faillerine yönelik af çıkarma girişimlerini ve kadınların yoksulluk nafakası haklarının sınırlandırılmaya çalışılmasını kabul etmiyoruz.” Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *