ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kader günümüz

Kader günümüz
YAYINLAMA: 26 Ağustos 2021 / 14.08
GÜNCELLEME: 26 Ağustos 2021 / 14.08
Kopenhag’da bugün yapılacak AB zirvesi Türkiye açısından çok önemli. Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili müzakere tarihinin ele alınması nedeniyle tüm dikkatler Kopenhag’a çevrildi. Sivil toplum örgütü temsilcileri zirvede Türkiye lehine karar çıkmasını ümit ettiklerini belirtirken, Türkiye’nin AB yolunda önemli mesafe katettiği vurgulandı.

AB ülkelerinin Türkiye’yi dışlamasının veya uzun bir tarih verilmesinin kabul edilir bir hareket olmayacağına dikkat çekti.

Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Akif Ekici, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik için çok önemli adımlar attığını, bu adımların AB üyesi ülkelerin bir kısmı tarafından görmezden gelinmesinin çifte standart uygulamakla eş anlamlı olduğunu kaydetti.

AB için Türkiye’nin yasalarında önemli değişiklikler yapıldığını kaydeden Ekici, çok daha katı yasalara sahip bazı ülkelerin AB’ye kabul edilip Türkiye'min dışarıdan bırakılmasının iyi niyetle bağdaşmayacağını vurguladı.

Türkiye’nin, Avrupa’nın bir parçası olduğundan kimsenin şüphesi duymaması gerektiğini söyleyen Ekici, “Avrupa dürüst olmalı. AB, Türkiye’ye tarih vermeli. Eğer vermeyecekse, bunun nedenini dünya kamuoyuna açıklamalı. Türkiye, adaylık görüşmeleri için bekleyen ülkelerin birçoğundan daha iyi konumda. Tarih verilmemesi, Türkiye-AB ilişkilerinde olumsuz sonuçlara neden olacaktır” dedi.

Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Mustafa Geylani, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye karşı net tavrını oluşturmaktan uzak göründüğünü, Kopenhag’da verilecek kararın ne olacağının zirveye kısa bir süre kalmasına karşın belirsizliğini koruduğunu, Türkiye’ye müzakere için tarih verilmesi gerektiğini söyledi. Avrupa Birliği’ne üyelik için 40 yıldır mücadele veren Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin AB açısından da büyük önem taşıdığını belirten Geylani, “Almanya ve Fransa'nın açıkladığı 2005 yılında müzakerelere başlanması savunmaları. Türkiye’nin beklentilerine cevap vermemektedir” dedi.

Ekici, “Bugün gerçekleştirilecek Kopenhag Zirvesi geleceğin Avrupası’nın şekillenmesinde önemli bir dönüm noktasıdır. Bu yüzden AB tutarlı davranmak zorunda. Toplum olarak, bu konuda demokratik olarak haklı tepkimizi ortaya koymak zorundayız. Nitekim, bu alanda ilk tepki, Sayın Cumhurbaşkanımızdan geldi. AB, bizim için ne kadar önemli ise, Türkiye de AB için o kadar önemlidir. Avrupa iyi düşünmek zorunda” dedi.

AB dışında alternatif bir Birliğin ülke gündeminde olmadığına dikkat çeken Ekici, nüfusun yüzde 80’nin AB içerisinde yer almak istediğini kaydederek, Türkiye’ye müzakere tarihi verilmemesi veya uzak bir tarihe verilmesi durumunda devletin ve sanayicilerin özellikle Almanya ve Fransa ile olan ilişkilerini gözden geçirip tavrını koyması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *