ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kaçak yakıtın devlete olan maliyeti 300 trilyona ulaştı 

Kaçak yakıtın devlete olan maliyeti 300 trilyona ulaştı 
YAYINLAMA: 30 Aralık 2020 / 13.26
GÜNCELLEME: 30 Aralık 2020 / 13.26

Irak’tan yüklenip Ceyhan-Botaş depolarına boşaltılması için yılda 4 milyon ton ham petrolün kara tankerleri ile taşınması işi, Tüpraş’a bağlı TPIC şirketi tarafından ihale edildi. İhaleyi alan firma ucuz nakliye yaptırabilmek için şoförlerin vergisiz olarak yurda soktuğu ham petrole göz yummaya, hatta ondan pay almaya başladı. Habur ve Botaş’ta gümrükçülerin seyirci kaldığı vergisiz kaçak ham petrol girişi yüzünden devletin uğradığı vergi kaybının 300 trilyona ulaştığı ifade edildi.

Kaçak olayının engellenmesini isteyen yakıt satıcıları, kaçak girişin nasıl gerçekleştiğini anlatırken şunları söyledi: “Irak’tan 22 ton ham petrol yükleyen şoför yükünü Iraklı pompacıya 20 ton yazdırıyor. Habur’da tartılan bu araç 22 ton gümrük evrakı ile boşaltmaya (Ceyhan Depolanna) gönderiliyor. Şoför yolda 2 ton ham petrolü kaçak olarak satıyor. Boşaltma yerinde 20 ton boşaltıyor. Gümrük idaresi 2 ton petrol nerede diye sormuyor. Yükleme evrakı da 20 ton olduğundan nakliyeci firma TPİC’e yükleme evrakına göre, yani 2Ö ton üzerinden hesap kapatıyor.”

Her şoför tarafından ülkeye sokulan 2 ton civarında kaçak ham petrolün şoför tarafından tonu 400 milyon liradan satıldığını belirten akaryakıt bayileri, nakliyeci firmanın TPİC’e hesabı kapattığı halde tankerciden tonu 90 milyon liradan, 2 ton için 180 milyon lira eksik mal bedeli istediğini, gümrük idaresinin sormadığı eksiği nakliyecinin kestiğini bildirdi.

Bu şekilde yılda ülkeye giren 4 milyon fon ham petrolün minimum yüzde 10’u, yani 400 bin tonunun Güneydoğuya tehlikeli ve kaçak olarak sokulduğuna dikkat çekilirken, “Ülkeye kaçak, yani vergisiz olarak giren 400 bin ton ham petrolden devletin vergi kaybı 300 trilyona ulaştı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 200’den fazla kaçak rafineri tesisi çalışıyor.

Yerel yönetimleri rahatsız eden, ancak bir türlü baş edilemeyen kaçakçılık olayı sık sık gazete manşetlerine yansımasına rağmen soruna el atılmıyor. Nakliyeci firma 27 trilyon lira rant elde edecek, TPIC de 20 trilyon ucuz nakliye yaptıracak diye hazineye 300 trilyon zarar veriliyor. Olayı kaynağından kurutmanın yolu Botaş Gümrüğü’ndeki ithalat işlemini, Habur Gümrüğü’ndeki tartıyı esas alarak yapmaktır. Gümrük İdaresi, Habur Gümrüğü’nün dolu tartısına göre, Botaş Gümrüğü’nde eksik gelen ham petrolün hesabını sormalıdır” denildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *