ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kaçak tüketim süratle artıyor

Kaçak tüketim süratle artıyor
YAYINLAMA: 27 Temmuz 2020 / 18.18
GÜNCELLEME: 27 Temmuz 2020 / 18.19
Enerji kesintilerinin halkı çileden çıkardığını ve üretimi de büyük ölçüde etkilediğini ifade eden Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Erol Karabay, üç gün önceki fırtınadan kaynaklanan arızaların giderilmediğine, bazı köylerde elektriklerin halen kesik olduğuna dikkat çekti.

TEDAŞ’ın hantal yapısının her geçen gün kendini daha açık şekilde gösterdiğini vurgulayan EMO Başkanı Karabay, kurumu bu hale siyasilerin getirdiğini ifade etti. Enerji kaçağının sürekli arttığını hatırlatan Karabay, “TEDAŞ’ın mevcut yapıyla kayıp ve kaçağı önlemesi mümkün değil. Her şeyden önce uygulanan enerji politikası yanlış. Öncelikle bunun düzeltilmesi gerek. Enerjiye sık sık zam yapılması insanları perişan etmekte ve enerji kullanımı çok lüks hale gelmektedir”  dedi.

Karabay, “Bu nedenle insanlar ihtiyaçlarını kaçak yollardan giderme peşinde. Başka seçenek bırakılmıyor. Bir yanda iş yok, diğer yandan temel tüketim maddeleri sürekli pahalanıyor. Bu durumda kaçak yoldan ihtiyaç giderme artıyor. Çünkü enerji bedeli çok yüksek” dedi.

Yaşanılan ekonomik kriz nedeniyle halkın çoğunun kışlık yakacağını bile alamadığını, bu durumda ihtiyaçlarını kaçak elektrik kullanarak gidermek isteyenlerin sayısında artış olacağını açıklayan Erol Karabay, TEDAŞ’ın mevcut kadroyla bu işin üstesinden gelemeyeceğini vurguladı. Bu arada fırtına veya yağışlardan kaynaklanan arızaların bile 3-4 günden ancak tamir edilebildiğini belirtirken, “Personel yetersiz, teknik kadro yetersiz. Hatların bakım ve onarımı tam olarak yapılmamış. Böyle bir şebekeyle sağlıklı enerji vermek elbette çok zor” diye konuştu.

Kriz nedeniyle sanayide tüketilen enerji miktarının yüzde 35’lere kadar düştüğünü söyleyen Erol Karabay, üretim ve yatırımın da aynı ölçüde gerilediğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *