ANASAYFA arrow right Dünya

Johnson: Rusya'ya karşı bir yaptırım paketi hazırlıyoruz

Johnson: Rusya'ya karşı bir yaptırım paketi hazırlıyoruz
YAYINLAMA: 02 Şubat 2022 / 15.10
GÜNCELLEME: 02 Şubat 2022 / 15.10
Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın geri adım atması ve diplomatik yolu seçmesi için Ukrayna ve Polonya ile ittifak kuracaklarını söyledi. Zelenskiy de "barış için" üç yıl içinde Ukrayna ordusuna 100 bin asker daha katılacağını açıkladı.

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymir Zelenskiy​​​​​​​ ile başkent Kiev'deki resmi görüşmelerin ardından  ortak basın toplantısı düzenledi.

Johnson, "Bugün 100 binden fazla Rus askeri, belki de ömrümüzde Ukrayna'ya karşı düşmanlığın en büyük göstergesi olarak sınırınızda toplanıyor ve bu potansiyel konuşlandırma, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı işgal etmek için gönderdiği 30 bin askeri gölgede bırakıyor." dedi.

İşgal insani felaket olur

Birleşik Krallık Başbakanı, o tarihten bu yana 13 bin Ukraynalının öldürüldüğünü ve Ukrayna'nın neredeyse 10 yıldır süren bir savaşın içine sürüklendiğini vurguladı ve "Bence bu Rusya için de dünya için de askeri bir felaket olur." dedi.

"Rusya'nın geri adım atması hayati önem taşıyor"

Birleşik Krallık hükümetinin bugün açıkladığı "Ukrayna'nın Rus enerji kaynaklarına bağımlılığını azaltmaya destek amacıyla 88 milyon sterlinlik yeni finansman desteği"ne de atıfta bulunan Johnson, bunun, Ukrayna'da iyi yönetişimi ve enerji bağımsızlığını destekleyeceğini söyledi.

Boris Johnson, "Diğer ülkelerin yanı sıra Rusya'nın Ukrayna topraklarına girdiği anda yürürlüğe girecek bir yaptırım paketi ve diğer önlemleri de hazırlıyoruz." diye konuştu.

Johnson, "Rusya'nın geri adım atması ve bir diplomasi yolu seçmesi hayati önem taşıyor ve bunun hala mümkün olduğuna inanıyorum." dedi.

Ukrayna ordusuna 100 bin asker daha

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, önceki gün Ukrayna Parlamentosu'nda (Verhovna Rada) yaptığı konuşmada, ordunun "profesyonel temellere" geçişini öngören kararnameyi imzaladığını söyledi.

Zelenskiy, "Bu kararname, askeri personelin kariyer gelişimini, maaşların yükseltilmesini ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne 3 yıl içinde 100 bin kişinin ilave edilmesini öngörüyor," dedi ve ekledi:  "Bu, savaş için değil Ukrayna'da yakında ve ileride barış olması için."

Ukrayna Parlamentosu, Temmuz 2021'de Ukrayna ordusunda asker ve sivil personel sayısının yüzde 4,4 artırılarak 261 bin kişiye çıkarılmasına yönelik yasa kabul etmişti.

Öte yandan Rusya, Ukrayna sınırı yakınına 100 bini aşkın asker yığdığı iddialarının abartılı olduğunu ve Ukrayna'yı işgal planı bulunmadığını ileri sürüyor. Ukrayna'nın hali hazırda yaklaşık 250 bin, Rusya'nın ise yaklaşık 900 bin silahlı gücü bulunuyor.

Polonya ve İngiltere'yle ittifak

Ukrayna Başbakanı Deniys Şmiygal de İngiltere, Polonya ve Ukrayna'nın bölgesel güvenliği güçlendirmek amacıyla üçlü bir anlaşması imzalamaya hazırlandığını söyledi.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki  de önceki gün Kiev'i ziyaret etmiş ve "Umarım yakın gelecekte Rusya'nın devam eden saldırganlığına karşı Ukrayna-Polonya-İngiltere işbirliğinin yeni bir bölgesel formata taşıyabileceğiz. Bölgesel güvenliği artırmak için işbirliğine ilişkin üçlü bir belge imzalamalıyız" demişti.

Erdoğan da Zelenskiy ile görüşecek

AKP Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da Rusya ile Ukrayna arasında artan tansiyonun giderilmesi için 3 Şubat'ta Kiev'i ziyaret ederek Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşmesi bekleniyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *