ANASAYFA arrow right Sağlık

Johnson & Johnson, Corona aşısının klinik denemelerini durdurdu: Açıklanmayan bir hastalık görüldü

Johnson & Johnson, Corona aşısının klinik denemelerini durdurdu: Açıklanmayan bir hastalık görüldü
YAYINLAMA: 13 Ekim 2020 / 15.54
GÜNCELLEME: 13 Ekim 2020 / 15.54
Dünyanın ilk Covid-19 aşısını üretmek için yarışan şirketten biri olan Johnson & Johnson, geçen ay üç kıtada 60 bin kişiyi üçüncü aşama çalışmasına katılmak üzere kaydetmişti.

Amerikalı kozmetik, ilaç ve tıbbı malzeme üretim şirketi Johnson & Johnson, Coronavirus’e karşı ürettiği aşının insanlar üzerinde test edilmesini açıklanamayan bir hastalık nedeniyle geçici olarak durdurdu.

Şirketten yapılan açıklamada, üçüncü ve son aşama klinik denemelerinde bir gönüllüde hastalık görülmesi üzerine durum değerlendirmeye alındı ve aşı uygulamasına ara verildi.  Şirket deneme sürecinde katılımın yüksek olmasından dolayı bu tür vakaların görülebileceğini kaydetti.

Euronews’in haberine göre Johnson & Johnson, katılımcının hastalığının hem kendi sağlık görevlileri hem de bağımsız bir güvenlik izleme kurulundaki yetkililer tarafından gözden geçirildiğini belirtti.

Dünyanın ilk Covid-19 aşısını üretmek için yarışan birçok şirketten biri olan Johnson & Johnson, geçen ay, üç kıtada 60 bin kişiyi üçüncü aşama çalışmasına katılmak üzere kaydetti.

Avrupa Komisyonu Johnson & Johnson firması ile 400 milyon doz Corona aşısı için anlaşma imzalamıştı.

Klinik denemelerin etapları neler?

Klinik denemelerin ilk aşamasında, az sayıdaki gönüllü sağlıklı denek üzerinde aşı adayının güvenli olup olmadığı ve olası yan etkileri araştırılıyor.

İkinci aşamada, güvenilirliği doğrulanan aşı adayının etkinliği 100’den fazla denek üzerinde test ediliyor.

Üçüncü ve son aşamada ise aynı işlem, birkaç bin denekle tekrarlanıyor. Tüm bu süreç, aylar ve hatta yıllar alabiliyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *