ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Jinekolojik, kanserlerin erken tanısı

Jinekolojik, kanserlerin erken tanısı
YAYINLAMA: 29 Kasım 2021 / 17.09
GÜNCELLEME: 29 Kasım 2021 / 17.09
Son yıllarda artış gösteren jinekolojik kanserlerin erken tanısı önemini korumakla birlikte kadınların bu konuda bilinçlenmesi amacıyla, jinekolojik kanserlerin erken tanısı konulu halka açık konferans düzenleniyor. Uzmanlar, jinekolojik kanserin belirtileri, organına göre farklılık gösterdiğini belirtti.

Kanser tiplerine göre risk faktörleri de değişir

Sani Konukoğlu Tıp Merkezi Genel Müdürü Dr. Asım Güzelbey kanserin, dünyada ölüme en fazla yol açan ikinci hastalık olma özelliğini korurken, jinekolojik kanserlerde de artış gözlendiğini söyledi. Rahim ağzı, rahim, yumurtalık gibi jinekolojik kanserlerden korunmak için yılda bir kere kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulması ve test yaptırılmasını öneren Güzelbey, “Jinekolojik kanserlerde ortak bir neden bulunmuyor. Kanser tiplerine göre risk faktörlerinin değiştiği gözlenmekte. Jinekolojik kanserlerin belirtileri, organına göre farklılık göstermektedir. Rahim ağzı kanseri belirtisi cinsel ilişki sonrası lekelenme tarzında vajinal kanama, adet miktarında ya da süresinde artış, kahverengi akıntı olarak ortaya çıkmaktadır” dedi.

Rahim kanseri erken bulgu veren bir kanserdir

Jinekolojik kanserlerinin ileri evrelerde bel ve kasık ağrısı, idrar yapmada güçlük ya da bacak ödemi şeklinde görülebildiğini ifade eden Güzelbey “Rahim kanseri erken bulgu veren bir kanserdir, menopoz öncesi ya da menopoz döneminde anormal kanamalarla belirti verir. Yumurtalık kanseri ise ne yazık ki geç bulgu verir ve bulguları spesifik değildir. Karın şişliği, Ağrı, hazımsızlık, karın çevresinde artış, anormal vajinal kanama en sık görülen belirtilerdir. Geç bulgu vermesi nedeniyle yumurtalık kanseri olgularının yüzde yetmişi evre 3 ve 4 de tanı konur. Vulva kanserinin en sık bulguları ise kronik kaşıntı, vulvada elde gelen kitle, ağrı, kanama ve ülserlerdir” dedi.

Konferans saat 10:00'da başlıyor

Sani Konukoğlu Tıp Merkezi'nde düzenlenen toplantının bugün saat 10-12 arasında gerçekleşeceği kaydedildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *