ANASAYFA arrow right Dünya

Japonya'nın yeni Başbakanı Yoşhihide Suga

Japonya'nın yeni Başbakanı Yoşhihide Suga
YAYINLAMA: 16 Eylül 2020 / 17.51
GÜNCELLEME: 16 Eylül 2020 / 17.51
Sağlık sorunları sebebiyle görevi bırakan Şinzo Abe'nin yerine sağ kolu Yoşhihide Suga getirildi.

Sağlık sorunlarını gerekçe göstererek Ağustos sonunda Başbakanlık ve iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) Genel Başkanlığı görevlerinden istifa eden Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin yerine LDP Genel Sekreteri Yoşhidide Suda geldi.

71 yaşındaki Suga, Pazartesi günü LDP Genel Başkanlığı'na getirilmişti.

Japonya Parlamentosu'nda bu sabah yapılan seçimde Yoşhihide Suga seçime katılan 462 parlamenterin 314'ünün oyunu alarak ülkenin yeni başbakanı oldu.

LDP parlamentoda çoğunluğu elinde bulundurduğu için Suga'nın başbakan seçilmesine kesin gözüyle bakılıyordu.

Yoşhihide Suga'nın kabinesini gün içerisinde açıklaması bekleniyor.

Abe sağlığını gerekçe göstermişti

Uzun yıllar hükümet sözcüsü ve Başbakan Şinzo Abe'nin sağ kolu olarak görev yapan Suga'nın selefinin izlediği ekonomik ve sosyal politikalarda değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

Japonya tarihinde en uzun süre başbakanlık yapan 65 yaşındaki Abe, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek Ağustos sonunda istifa ettiğini açıklamış, yeni bir başbakan seçilene kadar görevini sürdüreceğini bildirmişti.

Abe yaklaşık 8 yıl görevde kalmıştı. Korona krizini iyi yönetememekle eleştirilen Abe'nin 2007 yılında da istifa etmesine yol açan iltihaplı bir bağırsak rahatsızlığı olduğu biliniyor.

Yoşhihide Suga hakkında

6 Aralık 1948 doğumlu Suga Yoshihide Reiwa döneminin ilk yeni başbakanı oldu. 

1996'dan beri Temsilciler Meclisinde Kanagawa 2. bölgesini temsil ediyor. 

2006'dan 2007'ye kadar Şinzo Abe'nin ilk görev süresi boyunca İçişleri ve İletişim Bakanı olarak ve 2012'den 2020'ye kadar Abe'nin ikinci görev süresi boyunca Baş Kabine Sekreteri olarak görev yaptı.

Suga, Abe'nin istifa duyurusunun ardından 2020 LDP liderlik seçiminde adaylığını duyurdu ve Abe'nin başbakanlığından sonra, seçimden önce partideki oy veren üyelerin çoğunluğunun onayını alarak, büyük çoğunlukla lider oldu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *