ANASAYFA arrow right Ekonomi

İthalat, Türk tarımına ve çiftçisine büyük darbe vuracak

İthalat, Türk tarımına ve çiftçisine büyük darbe vuracak
YAYINLAMA: 30 Ekim 2020 / 20.31
GÜNCELLEME: 30 Ekim 2020 / 21.42
Buğday ithalatında yüzde 45, arpa ithalatında yüzde 35 ve mısır ithalatında yüzde 25 oranındaki gümrük vergileri 1 Ocak 2021 tarihine kadar sıfırlandı.

Konuyu Sabah’a değerlendiren Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, alınan kararı eleştirdi, ithalatın Türk tarımına ve çiftçisine büyük darbe vuracağının altını çizdi. “Mazot, gübre, ilaç, elektriğe ve diğer girdilere her yıl zam geliyor, ama çiftçinin ürününe zam gelmiyor” dedi.

Gümrük vergilerinin sıfırlanması hayal kırıklığı yaşattı

Ekim döneminin başladığını belirten Çolak, “Çiftçilerimiz bir umutla önümüzdeki sene para kazanırız düşüncesi ile tohumlarını tarla ile buluşturmaya çalışırken, buğday, mısır ve arpa da gümrük vergilerinin sıfırlanması hayal kırıklığı yaratmıştır. Keşke ithalatın vergileri sıfırlanacağına mazot, gübre ilaç, yem ve diğer girdi maliyetleri düşürülse de çiftçimiz daha fazla üretime teşvik edilse daha iyi olacak” açıklamasını yaptı.

Ülkemizin parası çok mu ki bu ürünlerin vergileri düşürülüp ithal ediliyor?

“İthalatın önü açılıyor, tarlayı eksem ne kazanacağım diyen birçok çiftçinin bulunduğunu” ifade eden Başkan Çolak, “Zamanında olmayan bir açıklamadır. Bu Türk tarımı ve çiftçisine büyük bir darbe vuracak. Ülkemizin parası çok mu ki bu ürünlerin vergileri düşürülüp ithal ediliyor? Üreticimiz zarar etse bile tarlasını ekmekten vazgeçmiyor. Ancak ithalat açıldığından ürünün para etmeyeceğini biliyor. Dolayısıyla tarlaya da ekecekse ekmekten vazgeçiyor” ifadelerini kullandı.

Çiftçi, köyüne ve tarlasına küstürülmemeli

Çolak, “Son 10 yıldır çiftçimizin kıymeti bilinmedi. Köyde yaşayanların yüzde 50’si şehirde fabrikalarda, binalarda kapıcı, GATEM’de hamal olarak çalışmaya başladı. Bu tür açıklamalar çiftçiyi üretimden köyünden uzaklaştıracak ve köyleri ziyaret ettiğimizde 50 yaşında altında çiftçiye rastlamıyoruz. Durum böyle devam ederse ilerleyen zamanlarda tarlaları kim ekecek? Dolayısıyla çiftçinin alın terinin karşılığı verilip, köyüne ve tarlasına küstürülmemeli” şeklinde açıklamalar yaptı.

Gübre, mazot, ilaç ve tohumda vergiler kaldırılabilir

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, konuşmasına şöyle devam etti: “Çiftçinin tarlasını rahat ekebilmesi için gübre, mazot, ilaç ve tohumda ki vergileri kaldırabilirler, ya da daha fazla destek verebilir. Üretim için enerji şart. Sulama yapılan arazilerin 2-3 kat daha fazla verim elde edilebilir. Fakat enerji maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı üretimden kaçıyorlar. Çünkü ürünü sattığında ki para enerji maliyetini bile karşılamıyor.”

Çiftçilerimize, biraz daha sabretmelerini öneriyoruz

Çiftçilerin ekim hazırlığı içerisinde olduğunu vurgulayan Çolak, “Yağmuru bekleyip ekmeyen çiftçi olduğu kadar acele edip ekende var. Biraz daha sabretmelerini öneriyoruz. Çünkü ekim erken ekildiğinde çabuk çimleniyor, ikinci yağmur da ise çimlenen tohumlar susuzluktan zarar görüyorlar. Dolayısıyla yağmurdan sonra ekim yapılmasının daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *