ANASAYFA arrow right Ekonomi

İthal kömürün tonu 5 bin 500 liraya yükseldi

İthal kömürün tonu 5 bin 500 liraya yükseldi
YAYINLAMA: 07 Mart 2022 / 21.04
GÜNCELLEME: 07 Mart 2022 / 21.20
Gaziantep Mahrukatçılar Esnaf Odası Başkanı Erdal Demir, düzenlediği basın toplantısında, “800 TL dolayında bulunan yerli kömürün maliyetinin 2 bin 600 TL’yi bulmasını fırsatçılık olarak değerlendiriyoruz” dedi

Rusya-Ukrayna savaşının kömür fiyatlarını yükselttiğini belirten Demir, “İthal edilen kömürlere fahiş şekilde zam geldi. Şu anda kömürün tonu 380 dolara, yani 5 bin 500 liraya yükseldi. Bir torba kömür 140-150 lira oldu. Ayrıca sezon başında 800 TL’ye satılan yerli kömürün tonu da 2 bin 600 TL’ye çıktı. Vatandaşın alım gücü, çünkü yerli kömür çok pahalı. Devletin bu konuya bir el atmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Birçok esnaf, maliyetler yükseldiği için kepenk kapatmak zorunda kaldı

Satışların yüzde 50’nin altına düştüğünün altını çizen Demir, “Geçen yıl tonunu bin 250 liraya sattığımız kömürü tonu 5 bin 500 liraya yükseldi. İthalatçı firma üç günde bir zam yapıyor. Dolayısıyla birçok esnaf, maliyetler yükseldiği için kepenk kapatmak zorunda kaldı. Bazıları korsan ve kaçak yollarla getirdiği kömürleri ‘Ucuz’ diyerek satıyorlar. Halbuki bu kömürlerin kükürt oranı yüksek olduğundan hem havayı kirletiyor hem de insan sağlığına zarar veriyor” şeklinde konuştu.

Gaziantep genelinde kaçak-korsan satıcıların önüne geçeceğiz

“Gaziantep genelinde kaçak-korsan satıcıların önüne geçeceğiz” diyen Başkan Demir, “Kömürcü esnafının haklarını korumak için göreve geldik. Odamıza kayıtlı olmayan, aktif maliye kaydı olmayan ve yazıhanesi bulunmadan satış yapmaya çalışan korsan dediğimiz satıcıların önüne geçeceğiz. Bir yanda tüm yasal yükümlülüklerini yerine getiren esnafımız varken diğer tarafta hiçbir sorumluluk taşımadan katı yakıt satışı yapan kişiler bulunuyor. Tüm esnafımızla el ele vererek bu sorunu çözeceğiz” değerlendirmesi yaptı. 

Yerli kömür firmalarını
vicdanlı olmaya davet ediyoruz

Yerli kömür fiyatlarında fırsatçılığın öne çıktığını sözlerine ekleyen Gaziantep Mahrukatçılar Odası Başkanı Erdal Demir, konuşmasını şöyle tamamladı: “Yerli kömürdeki anormal fiyat artışının fırsatçılık olduğunu düşünüyoruz. Akaryakıt piyasasının durumunu göz önünde bulundurarak nakliye ve sair bedellerin artışını anlayabiliyoruz. Ancak sezon başında esnafımıza maliyeti 800 TL dolayında bulunan yerli kömürün maliyetinin 2 bin 600 TL’yi bulmasının fırsatçılık olduğunu düşünüyoruz. Bu derece bir artışın bizim nezdimizde başka bir açıklaması mümkün olmuyor. Yerli kömür firmalarını bu geçiş dönemi için vicdanlı olmaya davet ediyoruz.” Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *