ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İthal biberin vergisi artıyor

İthal biberin vergisi artıyor
YAYINLAMA: 22 Ocak 2023 / 20.40
GÜNCELLEME: 22 Ocak 2023 / 20.40
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, özellikle Çin ve Hindistan‘dan, kurutulmuş olarak Türkiye’ye getirilen ve işlenerek piyasaya sürülen kırmızı biberin gümrük vergisinin, %35’ten %77’ye çıkartılacağını bildirdi.

Bakan Tüzmen, yaptığı açıklamada, gümrük vergisi ile ilgili olarak hazırlanan karar tasarısının başkanlığa gönderildiğini ifade etti.

Gaziantep, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa gibi illerde çok sayıda ailenin geçim kaynağının kırmızı biber olduğunu hatırlatan bakan Tüzmen, şu bilgileri verdi:

“Amacımız, yerli üreticiyi koruyarak, ihracat yapacak kapasiteye ulaştırmak. Özellikle son yıllarda Çin ve Hindistan’da düşük maliyetle bütün olarak getirilip işlendikten sonra iç piyasaya sürülen kırmızı biber, yerli üretimi olumsuz yönde etkiliyor. Yerli kırmızı biberin bir tonunun fiyatı ortalama 2000 dolar, ithal edilen biberin tonu ise 1200 dolar. Durum böyle olunca, yerli biberin Çin ve Hindistan’dan getirilen biberle rekabet etmesi imkansız hale geliyor.”

Bakan Tüzmen, tarıma dayalı sanayi tesislerini ihracata açık konuma getirebilmeyi hedeflediklerini kaydederek, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Tarıma dayalı sanayi tesislerini artırarak, Türkiye’nin tarımda söz sahibi olmasını istiyoruz. Özellikle yurtdışına, tarıma dayalı sanayi ürün ihraç ederek çok sayıda küçük işletmeyi ihracatçı durumuna getirebiliriz. Türkiye, hem üreterek hem de ürettiklerini satarak kalkınabilir. Tarıma dayalı sanayi ile nüfusumuzun yüzde 40’ını oluşturan tarım kesimine de önemli katkı sağlamış oluruz.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *