ANASAYFA arrow right Yaşam

İtalya’da seçimin galibi aşırı sağ ittifak oldu

YAYINLAMA: 26 Eylül 2022 / 15.58
GÜNCELLEME: 26 Eylül 2022 / 15.58
İtalya’daki genel seçimlerde sağ ittifak hem Senato hem de Temsilciler Meclisinde hükümet kurabilecek salt çoğunluğu yakaladı.

İtalyalılar dün (25 Eylül) düzenlenen genel seçimde, 19. yasama döneminde parlamentonun üst kanadı Senato (200 sandalye) ve alt kanat Temsilciler Meclisinde (400 sandalye) kendilerini temsil edecek parlamenterler için oy kullandı.

50,8 milyon seçmenin oy kullanma hakkına sahip olduğu seçime katılım oranı yüzde 63,9'da kaldı. Bu oran İtalya genel seçim tarihindeki en düşük katılım oranı olarak kayıtlara geçti.

İçişleri Bakanlığı'nın paylaştığı sonuçlara göre, Giorgia Meloni liderliğindeki aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri Partisi (FdI), yüzde 26,2'ik oy oranıyla seçimlerin galibi oldu.

Partilerin oy oranları

İtalya'daki 2022 genel seçim sonuçlarına göre:
En çok oyu alan ikinci parti yüzde 19,2 ile Enrico Letta liderliğindeki sol parti olan Demokrat Parti (PD).
En yüksek oyu alan üçüncü parti yüzde 15,3 ile eski Başbakan Giuseppe Conte liderliğindeki 5 Yıldız Hareketi (M5S).
İttifak ortağı aşırı sağcı Lega (Lig) Partisi'nin oy oranı ise yüzde 8,9'da kaldı. Matteo Salvini liderliğindeki partinin oy oranları, anketlerde her zaman daha yüksek görünüyordu.
Eski başbakanlardan Silvio Berlusconi'nin lideri olduğu sağ ittifaktan Forza Italia (FI) yüzde 8'lik oyla beşinci sırada yer aldı.

"Üçüncü Kutup" olarak merkezde tanımlanan Carlo Calenda liderliğindeki Eylem Partisi (Az) ile seçime birlikte girdiği ortağı Italia Viva (Iv) ise yüzde 7,7 oy aldı.

İttifak bazında bakıldığında FdI, Lega, FI ve bazı küçük partilerin oluşturduğu sağ ittifakın oy oranı yüzde 44,3.

İlk kadın aşırı sağcı başbakan

Aşırı sağın zaferi ve ittifakın seçimlerden önce de kendi içinde en çok oy alan partinin başbakanı belirlemesi konusunda anlaşması sebebiyle gözler Meloni'ye çevrildi.
Meloni'nin sağ ittifakın başbakan adayı olarak açıklanması bekleniyor.
FdI liderinin, cumhurbaşkanından hükümeti kurma yetkisini almasıyla birlikte İtalya tarihinde ilk kez bir aşırı sağcı kadın başbakan olmuş olacak. 

"Ülke için üzücü bir akşam"

Aşırı sağcı FdI lideri, sonuçlara ilişkin ilk değerlendirmesini Roma'daki Parco dei Principi Otel'de gerçekleştirdiği basın toplantısında yaptı.

Meloni şöyle dedi:

"Seçim sonuçları, İtalyanların, İtalya'nın Kardeşleri'nin yönetiminde bir merkez sağ hükümet istediğine dair açık bir işaret verdi.

"Tarihin bir parçası olmak istiyorsanız, on milyonlarca insana karşı ne tür bir sorumluluğumuz olduğunu anlamanız gereken bir zamandayız. Çünkü İtalya bizi seçti, biz de ona asla ihanet etmeyeceğiz."

PD Meclis Grup Başkanvekili Debora Serracchiani ise seçim sonuçlarıyla ilgili "Ülke için üzücü bir akşam, çünkü bunun iyi bir şey olmadığına inanıyoruz," dedi

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *