ANASAYFA arrow right Yaşam

İşyerlerinin, yüzde 90’ında iş güvenliği ve sağlığı hizmeti yok

İşyerlerinin, yüzde 90’ında iş güvenliği ve sağlığı hizmeti yok
YAYINLAMA: 01 Mart 2021 / 21.06
GÜNCELLEME: 01 Mart 2021 / 21.06
Tekstil kentte dağınık bir düzen ve dükkan kiralarının çok yüksek olmasından şikayet eden Gaziantep Triko ve Konfeksiyoncular Derneği Başkanı Yusuf Sezer, işyerlerinin yüzde 90’ının iş güvenliği ve sağlığı hizmeti almadığının altını çizdi

Başkan Sezer, “Ruhsatsız ve iş güvenliksiz atölyelerin açılması önlenecek. Çünkü iş güvenliği şart ama tekstil kentte iş güvenliği adına hiçbir şey yok. Bu konuda talepte bulunduk” dedi. 

Kiraların 3-4 bin lira arasında değiştiğini belirten Sezer, dükkan sahiplerine ‘Biraz vicdanlı olun’ çağrısında bulundu. “Bu zorlu dönemde para kazanmak çok kolay değil. Ayrıca kiraların yanı sıra elektrik faturaları da çok yüksek, işçilik maliyetleri arttı, haftalık bin 200 liranın altında çalışmam diyen kalfalarımız bulunuyor. Çok güzel bir sektörümüz var, lakin Gaziantep’teki dağınık düzen toparlanmamızı çok geciktiriyor” açıklamasını yaptı.

Suriyelilerin kayıt dışı dükkan açması büyük sıkıntılı yaratıyor

Geçen hafta Gaziantep Valisi Davut Gül, Belediye Başkanları ve ilgili kurumlarla birlik bir toplantı gerçekleştirdiklerini kaydeden Başkan Sezer, “Valimiz Davut Gül’den kayıt dışı çalışanları kayıt altına alınması sözünü aldık. Amacımızda zaten sektördeki kayıt dışılığı önlemek. Çünkü Suriyelilerin kayıt dışı dükkan açması büyük sıkıntılı oluşturuyor. Kayıtlı esnaf vergisini ödüyor, kayıt dışı çalışanlar esnafımızdan daha iyi para kazanıyorlar.” ifadelerine yer verdi.

Kalifiyeli eleman sorunu çözülecek

Sektörde çalışanların yüzde 60-70’ini Suriyelilerin oluşturduğunu aktaran Sezer, “Bu şekilde devam edilirse konfeksiyon sektörü Suriyelilere mahkum olmak zorunda” ifadelerini kullandı. “Çünkü alt yapıdan yetişen eleman Suriyeli ve vergiye tabi olmadan çok rahat dükkan açabiliyorlar. Valimiz ve Büyükşehir belediye Başkanımız Fatma Şahin sesimize kulak verdiler ve gereken desteği veriyor. Liselerde konfeksiyon sınıfları açılacak, eleman gönderilecek ve kalifiyeli eleman sorunu çözülecek” dedi.

Yapacağımız çalışmalarla derneği daha iyi noktalara getireceğiz

Giderlerin arttığını vurgulayan Gaziantep Triko ve Konfeksiyoncular Derneği Başkanı Yusuf Sezer, konuşmasını şöyle sürdürdü: “SGK ve maliye giderlerine 6 ayda bir zam geliyor, kalifiyeli elemanlar yüzde 25 zam talep ediyor. En büyük talebimiz eleman yetişmesi ve sigorta primlerinin düşürülmesi. Yapacağımız çalışmalarla derneğimizi daha iyi noktalara getireceğiz. Bunun için elimizden gelenin en iyi yapıyoruz, sonunda başaracağımıza inanıyoruz.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *