ANASAYFA arrow right Ekonomi

İşverenlerin, sendikalara ve sendikalı işçilere karşı bakış açısı değişmeli

İşverenlerin, sendikalara ve sendikalı işçilere karşı bakış açısı değişmeli
YAYINLAMA: 17 Haziran 2020 / 21.32
GÜNCELLEME: 17 Haziran 2020 / 22.01
ÖZTÜM Tekstil İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Akyürek, yaptığı açıklamada, işçilerin yüzde 88’inin sendikasız, yüzde 92’sinin ise toplu sözleşmesiz olarak çalıştığı tespitini yaparken, sendikalaşmanın ve örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. “İşverenlerin sendikalara ve sendikalı işçilere bakış açısı değişmeli” dedi. 

Sendikalar Anayasal ve yasal güvence altında kurulan kuruluşlar

Genel Başkan Akyürek, işçi sendikalarının Anayasal ve yasal güvence altında kurulan kuruluşlar olduğunun altını çizerken, sendikalarının amaçlarının üyelerinin çalışma koşullarını iyileştirmek, ücretlerini artırmak, çeşitli ekonomik, sosyal ve kültürel haklarının yanı sıra özlük haklarını korumak olduğunu belirtti. “Tüm bunların yanı sıra işçilerin onuruna yakışır bir çalışma ortamı yaratmak, iş hayatlarına ilişkin tüm konularda söz ve karar sahibi olmalarını sağlamak için üyeleri adına işverenlerle toplu iş sözleşmesi yapmak ve işyerlerinde uygulatmak işçi sendikalarının temel işlevleri arasında yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

İşçilerin yüzde 88’i sendikasız, yüzde 92’si toplu sözleşmesiz çalışıyor

Yapılan araştırmaya göre Türkiye’de memurlar hariç toplam 15 milyon 799 bin işçinin sadece 1 milyon 918 bini sendika üyesi olduğunu, 13 milyon 881 bin işçinin ise hiçbir sendikaya üye olmadığını açıklayan Akyürek, “15 milyon 799 bin işçinin 1 milyon 229 bini toplu iş sözleşmesi kapsamında iken 14 milyon 953 bin işçi toplu iş sözleşmesi kapsamı dışındadır. Türkiye bu oran ile OECD ülkeleri arasında en düşük sendikalaşma ve toplu iş sözleşmesine sahip ülkeler arasında yer almaktadır. Kısacası 2013 ve 2020 yılları arasında sendikalaşmada nicel olarak artışa karşın işçilerin halen yüzde 88’i sendikasız, yüzde 92’si ise toplu sözleşmesiz olarak çalışmaktadırlar. Sektörlere göre sendikalaşma oranlarına bakıldığında en fazla sendikalaşma oranının olduğu iş kolu yüzde 52 ile genel işler olurken, tekstil sektörünün de içinde bulunduğu dokuma, hazır giyim ve deri sektörü yüzde 8 sendikalaşma oranı ile son sıralarda yerini almaktadır. Tabii kayıt dışı çalışanları da hesap edersek, doğal olarak bu oranlar daha da yükselecektir” değerlendirmesinde bulundu. 

Gaziantep, sendikalaşmanın en düşük olduğu iller arasında

İşçilerin sendikalı olmaktan korktuğunu kaydeden Genel Başkan Akyürek, “Çünkü işveren bir işçiye, ‘Sen sendikalı olursan işten atılırsın’ gibi sözlerle hem tehdit ediyor hem de mobbing uyguluyor. Doğal olarak işçi de ekmek parası için sendikalı olmaktan vazgeçiyor. Geçen yıl yapılan araştırmaya göre sendikalaşma oranlarının en düşük olduğu ilk 10 il arasında Gaziantep’inde yer alması dikkatlerden kaçmıyor. Gaziantep’in yan sıra Antalya, Denizli, Yalova, Mardin, Muğla, İstanbul, Ordu, Şırnak ve Uşak sendikalaşmanın en düşük olduğu iller arasındadır. Cumhurbaşkanımız her zaman emeğin en yüce değer olduğuna inanmış, işçinin ve emekçinin yanında olmuştur, bundan sonra da olacağından hiç şüphemiz yok. Dolayısıyla işyerlerinde sendikalaşmanın ve örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması için bir an önce çalışma yapılmasını, isteyen işçinin, istediği sendikaya özgürce ve rahatça üye olabilmesinin önünün açılmasını istiyoruz. Bu konuda Cumhurbaşkanımızın yardımlarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

İyi bir gelecek için ÖZTÜM Tekstil İş Sendikasına bekliyoruz

ÖZTÜM Tekstil İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Akyürek, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “İşine, aşına ve geleceğine sahip çıkmak istiyorsan, daha iyi bir ücret ve sosyal hakkım olsun diyorsan, daha iyi koşullarda çalışmak istiyorum diyorsan, her gün işten atılmak korkusu yaşamak istemiyorum diyorsan, gelir adaletsizliğinde dağılımın son bulmasını istiyorsan ve en önemlisi kendine ailene ve çocuklarına daha iyi bir gelecek sağlamak için ÖZTÜM Tekstil İş Sendikasına bekliyoruz.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *