ANASAYFA arrow right Güncel

İsveç, Türkiye'deki vatandaşlarını uyardı: 'Kalabalık yerlerden uzak durun'

YAYINLAMA: 29 Ocak 2023 / 18.44
GÜNCELLEME: 29 Ocak 2023 / 18.44
Stockholm’de geçen hafta Kuran yakma eyleminin ardından İsveç, Türkiye'de bulunan vatandaşlarını uyardı. İsveç Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, kalabalık yerlerden uzak durulması istendi.

 İsveç Dışişleri Bakanlığı, Cumartesi günü yayınladığı uyarı mesajıyla, Türkiye’deki vatandaşlarına kalabalık yerlerden uzak durma çağrısında bulundu.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; Ankara ve İstanbul’daki ülke temsilciliklerinde eylem olabileceği yönünde beklentilerin yer aldığı açıklamada, “Türkiye’deki İsveçliler’den kalabalık yerlerden uzak durulması ve gelişmelerin takip edilmesi istenmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, ile Fransa ile ABD'nin Türkiye Başkonsoloslukları, Avrupa'daki Kuran yakma eylemlerinin ardından Türkiye'de yaşayan vatandaşlarını olası terör eylemlerine karşı uyardı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Kısa bir süre önce İsveç’te Türk Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim'in yakılması Türkiye'de terör saldırıları riski artırmıştır. Bu nedenle özellikle yoğun, kalabalık kamusal yerlerde bulunmaktan kaçınılmalı ve dini ibadet yerlerini ziyaret ederken dikkatli olunmalıdır" denildi.

ABD'nin Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada ise, şöyle denildi:

"Avrupa'da son zamanlarda yaşanan Kuran yakma olaylarının ardından ABD hükümeti, vatandaşlarını teröristlerin Türkiye'deki ibadethanelere olası misilleme saldırılarına karşı uyarıyor. Teröristler, ibadet yerlerini veya Batılıların sık sık ziyaret ettiği yerleri hedef alarak, çok az uyarıda bulunarak veya önceden hiç uyarı vermeden saldırabilirler."

Fransa'nın Türkiye Büyükelçiliği'nden Türkiye'deki vatandaşlarına dönük yollanan e-postada ise şu ifadeler kullanıldı:

"ABD Konsolosluğu'nun 27 Ocak 2023'te yayımladığı güvenlik uyarısında hatırlatıldığı üzere, Türkiye'de terör saldırısı riski arttığından Türkiye'de ikamet eden ya da Türkiye'den geçmekte olan Fransızlar ibadet yerleri de dahil olmak üzere özellikle yabancı uyruklular tarafından ziyaret edildiği bilinen buluşma noktalarında azami dikkat göstermeye çağrılmaktadır."

NE OLMUŞTU?

Danimarka İsveç çifte vatandaşı, Danimarkalı aşırı sağcı ve ırkçı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan, İsveç'in başkenti Stockholm'de 21 Ocak'ta Paludan Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakmış, ardından Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da bir caminin karşısında ve Danimarka'nın Rusya Büyükelçiliği önünde eylemlerini sürdürmüştü.

Ayrıca Hollanda'da da ırkçı "Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar "(PEGIDA) hareketi lideri Edwin Wagensveld, Lahey kentinde tek başına yaptığı eylemde Kur'an-ı Kerim yırtmıştı. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *