ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İstikrarsızlık, piyasayı çok olumsuz etkiliyor

İstikrarsızlık, piyasayı çok olumsuz etkiliyor
YAYINLAMA: 09 Mart 2021 / 13.18
GÜNCELLEME: 09 Mart 2021 / 13.18
Art arda gelen zamlar ve döviz piyasasındaki belirsizlik, küçük esnafı olumsuz etkilerken, satılan ürünlerin ithal olduğu, bu nedenle dövizdeki değişiklikten büyük zarar görüldüğü ve esnafın çoğunun kepenk kapattığı bildirildi.

Esin Elikli (Kozmetikçi): “Sürekli zamlar nedeniyle iş yapamaz hale geldik. Bu işe başlayalı çok olmadı, ama zamlar soluk aldırmıyor. Ekonomik krizin biteceği umuduyla iş yapabileceğimi düşündüm. Ticarete atıldığıma çok pişmanın. Zaten çok az satış oluyordu. Hükümetin haftada bir zam yapması esnafı çok zor durumda bırakıyor, işe atılırken dekorasyon, ürün derken bir sürü masrafa girdim. Yapılan zamlar karşısında satışım sıfıra indi, ithal ürünler de satıyorum. ithal ürünleri dolar bazında alıyorum. Doların dengesiz seyretmesi satışlarımı altüst etti” dedi. Elikli, hükümetin artık z.am yapmaya son vermesi ve doların bir an evvel bir düzene girmesi gerektiğini belirterek, “Yeni ürün alıp getirmeye korkuyorum. Acaba dolar yine düşer de zarar mı ederim, yükselir de ürünler pahalanınca satış yapamaz mıyım diye çok zor durumda kalıyorum” dedi.

Hakan Erkan (Çantacı): “Haftalık zamlar nedeniyle satış yapamaz olduk. Siftah yapmadan kepenk kapatıyoruz. İçtiğimiz çayın parasını bile ödemeden gidiyoruz. Enflasyonun düştüğü, krizden çıkıldığı söyleniyor. Ancak her hafta yeni bir zam yapılarak piyasa allak bullak ediliyor. Madem enflasyon düşüyor, haftalık zamlar neden yapılıyor? Esnaf kepenk kapatma noktasında. Keseden yiyoruz. Şu anda etraftan alacağım veya borcum olmasa hemen bırakacağım. Ancak buraya yatırım yaptım. Ekmek teknemi nasıl terk edip gideyim? Ne yapacağımızı şaşırdık kaldık” dedi.

Eşraf Bozdal (Konfeksiyon): “Yapılan zamlardan dolayı esnaf kepenk kapatıyor. Kapatmaya da devam edecek. Dolardaki belirsizlik piyasaları kilitliyor. Geçtiğimiz yıllarda yapılan satışların dörtte birini yapamaz olduk. Hükümetten isteğimiz doları sabitlemesi ve yapılan zamlara son verilmesi. Haftalık zam yapılmaya devam edilirse, ülkede esnaf diye bir şey kalmayacak. Elektrik su paramızı ödeyemez duruma geldik. Sürekli keseden yiyoruz. Ancak artık kıyıda köşede paramız da kalmadı. Bundan sonra ne yiyeceğimizi düşünüyorum.”

Hüseyin Demir (Hırdavat): “Esnaf olarak çok zor günler yaşıyoruz. Daha önceki yıllarda yaptığımız satışların yarısını dahi yapamıyoruz. Zaten satış olmuyor. Aniden yapılan zamlar belimizi iyice büküyor. En büyük şikayetimiz doların dengesiz şekilde gitmesi. Bir gün bakıyorsun ' düşüyor, birgün bakıyorsun çıkıyor. Nasıl davranacağımız bilemiyoruz. Birde buna hükümetin haftalık zamları eklenince kepenk kapatmaktan başka çaremiz kalmıyor. Ancak onu da yapamıyoruz şu anda. Biz burayı kapatırsak çocuğumuzun geçimini nereden sağlayacağız?”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *