ANASAYFA arrow right Güncel

İsteriz ki süt fiyatları artmasın insanların alım gücü düşmesin

İsteriz ki süt fiyatları artmasın insanların alım gücü düşmesin
YAYINLAMA: 07 Aralık 2021 / 21.08
GÜNCELLEME: 07 Aralık 2021 / 21.08
Ulusal Süt Konseyi, süt fiyatlarına yüzde 46 zam yapıldığını açıkladı. 8 Aralık tarihinden itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ sütün litre fiyatı 3,2 TL'den 4,7 TL'ye yükseltildi.

Süt fiyatlarını değerlendiren Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, “Süt fiyatlarına yapılan yüzde 46 zam yüksek gibi görünebilir, ama yem fiyatlarına oranla yapılan bu zam üreticiyi tatmin etmiyor, fakat hiç olmazsa üreticilere az da olsa nefes aldırdı. 1 litre süt satan üretici 800 gram yem yerine 1,2 kilogram yem alabilecek. Bu geçici de olsa hayvan üreticilerini rahatlatır ve dişi hayvan kesimini bir nebze engeller” şeklinde konuştu.

Başkan Türkman, “İsteriz ki süt fiyatları artmasın, insanların alım gücü hiç düşmesin ve herkes temel gıda maddelerinden olan süt ve süt ürünlerine ulaşabilsin, ancak yem maliyetleri son 1 yılda yüzde 100 arttı. Üretici 1 litre süt sattığında 1,5 kg yem alması gerekirken 800 gram yem alabiliyordu. Şu anda yemin torbası 210 TL ve 225-230 liraya yükseleceği konuşuluyor” değerlendirmesini yaptı.
Fiyatlar artık günün koşullarına göre belirlenecek
Üreticilerin hayvanların ihtiyacı olan yemi dahi alamadığını ifade eden Türkman, “Vatandaşlar yem alamadığı zaman dişi hayvanlarını kesime gönderiyordu. Dişi hayvan kesimi ülkenin hayvancılığının geleceğini bitirmek üretimin azalması ileride kesilecek kuzu ve dana bulamayacağız anlamına geliyor. Dolaysıyla sütün fiyatının yükseltilmesi lazımdı. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası yapmış olduğu toplantıda süt fiyatı piyasada serbest bırakma kararı alındı ve bu karar neticesinde Ulusal Süt Konseyi toplanarak 8 Aralıktan itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ inek sütünün fiyatını belirtildi. Daha önce hükümetin kontrolünde olan süt fiyatları bundan sonra Ulusal Süt Konseyi kontrolünde olacak ve fiyatlar artık piyasa şartlarına göre belirlenecek” diye konuşma gerçekleştirdi. 
Dişi hayvan kesilmeyecek üretim devam edecek
Türkman, “Birlik olarak 2022 yılı için belirlediğimiz bir süt fiyatı yok, yalnız ocak ayında o günkü maliyetleri göz ününde bulundurarak keçi sütünü belirleyeceğiz. Aynı zaman da birlik olarak toplama ve sıcak süt alıyoruz. Dolaysıyla Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı 4,70 liraya yakında yakın bir fiyat belirleyip o fiyattan süt almaya devam edeceğiz. Dişi hayvan kesimi ülkenin hayvancılığına vurulan en büyük darbeydi. Bu zam ile su sorunun bir nebze de olsa geçildi. Dişi hayvan kesilmeyecek, üretim devam edecek. Çünkü hayvan olmaması 5 liraya bulamadığımız sütü yarın paramız da olsa 10 liraya alamayacağımız demek. Süte yapılan bu zaman üreticiye nefes oldu, fakat istenilen seviyede değil” dedi. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *