ANASAYFA arrow right Ekonomi

İşten atmalar tümüyle yasaklanmalı, keyfi işten çıkarmalar engellenmeli

İşten atmalar tümüyle yasaklanmalı, keyfi işten çıkarmalar engellenmeli
YAYINLAMA: 01 Haziran 2021 / 21.11
GÜNCELLEME: 01 Haziran 2021 / 21.26
DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilciliği, İŞKUR önünde açıklama yaptı. DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Ali Güdücü’nün yanı sıra Emek Partisi, HDP, TKP ve TİP de destek verdi.

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, “Pandemide işten çıkarma yasağı, bu kodları da kapsayacak şekilde genişletilmeli. İşverenin tekeline verilen ücretsiz izin uygulamasına son verilmeli, ücretli izin hakkı tanınmalı ve izne gönderilen işçilerin ücretleri tam olarak ödenmelidir. İşten atmalar tümüyle yasaklanmalı; keyfi işten çıkarmaların engellemesi için 4857 sayılı İş Yasası’nda acilen gerekli değişiklikler yapılmalı” şeklinde konuştu.

 “Angel Halı İşçileri 15 gündür fabrika önünde. Telefonlarını teslim etmedikleri için 28 Nisan'da Kod 46 ile işten atılan 63 işçi, hırsızlık yapmadığını söyleyerek işe geri alınmak için bekliyor” diyen Türkmen, “Bu 15 gün içinde işçilerin sesini yalnız Gaziantep değil, tüm Türkiye duydu. En çok izlenen haber bültenleri, en çok okunan gazeteler, sosyal medyada farklı mecralar bu işçilerin direnişine yer verdi. Bu 63 işçi, İŞKUR'a verdikleri dilekçede hırsızlık yapmadıklarını, haksızlığa uğradıklarını belirterek, Kodların iptal edilmesi için başvuru yaptı.  Bu işçiler, SGK'nin önünde eylem yaptı. Yani yetkili kurumlar, işçilerin haksız şekilde işten atıldığını, patronun suç işlediğini biliyor. Ancak aradan 15 gün geçmesine rağmen işçiler adına hiçbir olumlu adım atılmış değil” ifadelerini kullandı.

Türkmen, “Bütün bu haksızlığı, hukuksuzluğu, "hırsızlığı" yapan patronken, işçiler hırsızlıkla suçlanarak işten atılıyor. Patronun bir sözü işçileri hırsız diye nitelemek için yeterliyken, 63 işçinin sözünün hiçbir kıymeti yok. Üstelik Kod 29 ile işten atılan, bu durumda yüzbinlerce işçi var ve bu işçilerin çok büyük çoğunluğu, bu kodlara itiraz bile edemiyor. İtiraz edenler de yıllarca mahkeme kapısında sürünüyor. Haksızlığa uğrayan, iftiraya uğrayan işçi ancak cezasını çeken yine işçi. İŞKUR önünden, SGK önünden seslendiğimiz gibi sesleniyoruz. İşçilerin bu mağduriyeti acilen giderilmeli, işlerine geri dönmeleri için gerekli adımlar atılmalı, işçiler üzerinde leke gibi duran Kod 46 iptal edilmeli, bütün işçilere işsizlik ödeneği derhal bağlanmalı, işyeri yönetimi ve patronla ilgili gerekli incelemeler derhal başlatılmalıdır. Patronlar, ‘haklı fesih’ için öne sürdükleri iddiaları ispatlamakla yükümlü olmalıdır. İşçilerin tazminat hakları ve işsiz kalan her işçinin işsizlik fonundan yararlanma hakkı her durumda garanti altında olmalı” şeklinde konuştu. Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *