ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İşte kriz gerçeği

İşte kriz gerçeği
YAYINLAMA: 30 Mart 2021 / 13.18
GÜNCELLEME: 30 Mart 2021 / 13.18
OSB’de yıllık cirosu 12 milyon dolar olan fabrika, sahibinin bankalara olan 3.5 milyon dolar borcu nedeniyle haciz ve icra işlemleriyle karşı karşıya. Bu nedenle üretimi durdurulan fabrikada istihdam edilen 110 işçi işsiz kalırken, aynı durumda 40’a yakın fabrika bulunduğu bildirildi.

Gaziantep’te 20 yıl ihracat işiyle uğraştıktan sonra, üç yıl önce sanayiye yönelerek yatırım yapan ve modern bir tesis kurarak sabun üretimi yapan Ferhat Güler, şanssız bir dönemde yaptığı yatırımın faturasını ağır ödedi. Fabrikayı inşa etmek için bankalardan aldığı 3.5 milyon dolar kredi borcunu ödeyemediği için haciz ve icra işlemi ile karşı karşıya kaldığını belirten Güler, ihracatı bırakıp üretime yöneldiği için pişman olduğunu ifade etti. Fabrikaya 11 Kasım 2001 tarihinde kilit vurup üretimi durdurmak zorunda kaldığını söyleyen Güler, 110 işçinin de işsiz kaldığını söyledi.

Fabrikanın yıllık 18 bin ton üretim kapasitesi bulunduğunu ifade eden Güler, mevcut tesisle borcunu 2.5 yılda ödeyebilecek güce sahip olduğunu belirterek şunları söyledi: “Fabrikayı kurarken aldığım 3.5 milyon dolarlık borcu kriz nedeniyle ödemekte zorlandım. Yıllık cirom 12 milyon dolar ve tamamen ihracata çalışmama rağmen krizden fazlasıyla etkilendim. Hem borcu ödemede, hem üretim için gerekli olan sermayede zorlandım. Sonunda borçlu olduğum bankalar fabrikama haciz işlemi uyguladı. Şimdi bu bankalarla hukuksal mücadelemiz devam ediyor. Böylece daha iki yıl önce modern şekilde inşa ettiğim fabrikama kilit vurmak zorunda kaldım. Çünkü üzerime çok geldiler. Çalışan 110 işçiyi çıkarmak zorunda kaldım. Aslında bu insanların işsiz kalmasını istemezdim, fakat yapacağım bir şey yoktu.”

İşletmesinin çürümeye terkedilmesinden yakınan Güler, bankaların katı tutumunu eleştirirken, “Bankalar buyursun fabrikayı satsın, kim alacak veya kaç lira edecekse. Bankalar bana bunu yapacağına 1.5 milyon dolar işletme kredisi verseydi, bu duruma gelmezdim. 110 İnsan da aç kalmazdı” şeklinde konuştu.

Güler, “Üretim yapmış olsam 2.5 yıl içerisinde borcumun tamamını kapatırım. Ama bankalar buna yanaşmıyor. Üretim yapmadan borcumu nasıl ödeyebilirim? Tesis şu anda çürümeye terkedilmiş durumda. Ayda bir gelip makinaları yağlatıyorum. Bugünkü aklım olsaydı yatırıma tek çivi çakmazdım. Gider yurt dışına yatırım yapardım veya ihracata devam ederdim. Çok pişmanım” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *