ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İşte huzurlarınızda Gaziantep gerçeği

İşte huzurlarınızda Gaziantep gerçeği
YAYINLAMA: 19 Ocak 2022 / 15.51
GÜNCELLEME: 19 Ocak 2022 / 15.51
Kentte son bir yılda işlenen suç miktarı Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Kilis, Adıyaman ve Gaziantep. Kentte yaşayan her 100 kişiden biri hakkında gıyabi tutuklama kararı var.

Son beş yılda faili meçhul dosya sayısı 21.000

Gıyabi tevkiflerin önemli bölümünü cana ve mala karşı işlenen suçlar oluşturuyor.

Kentte kişi başına düşen gelire göre, 81 il arasında 40., Eğitim değilse 53. sıradayız.

Kent nüfusu 830.000 olan Gaziantep’te suç oranı sürekli artarken 21.000 civarında faili meçhul olay yanında, 8270 kişi hakkında çeşitli suçlardan gıyabi tevkif kararı bulunduğu açıklandı. Buna göre, Gaziantep’te yaşayan her 100 kişiden biri, yani ortalama aile nüfusu beş kişi olarak alındığında, her 20 aileden bir kişi hakkında gıyabi tevkif kararı olduğu ortaya çıkıyor. Suç oranının bu kadar artmasında, giderek bozulan gelir dengesi ve eğitim seviyesinin düşüklüğü en önemli iki faktör olarak karşımıza çıkıyor.

Suç oranı dört kente bedel

Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Karayiğit, Gaziantep’te suç oranının kriz ve yoğun göç ile birlikte arttığına dikkat çekerek, son bir yılda işlenen suç miktarının dört komşu kenti işlenen suç miktarını ulaştığını dile getirdi. Halen 20.500 faili meçhul suç evrakı bulunduğunu ifade eden Karayiğit, bunların bulunması için çalışmaların devam ettiğini, bu konuda vatandaşın da ilgili kurumlara yardımcısı olması gerektiğini söyledi. Faili meçhul olayların büyük bir kısmının cana ve mala karşı işlenen suçlar olduğunu, bunlar arasında ilk sırayı hırsızlığın oluşturduğunu söyleyen başsavcı karayiğit sözlerine şöyle devam etti:

Beş yıllık faili meçhul olay sayısı 21.000’e ulaştı

Gaziantep’te 21 civarında faili meçhul suç çok fazla. Bu rakam 14 Nisan 2003 tarihine kadar olan yaklaşık beş yıllık bir dönemi kapsıyor. Bu kadar suçun faili meçhul kalması endişe verici. Faili meçhul suçlardan on yıllık süresi dolanlar yasal olarak düşüyor. Hangi durumda ve zamanda düşeceği Yasada belirtiliyor. Faili meçhul olayların aydınlanmasında vatandaşa da yine önemli görev düşüyor.

Başsavcı Karayiğit, kentin ekonomik ve sosyal nabzını elinde tutan en önemli kurum olan yargıya yansıyan olaylarla, Gaziantep’in durumunun hiç de iç açıcı olmadığını sık sık dikkat çekiyor.

8 bin 270 gıyabi tevkifi var

Gaziantep’te çeşitli suçlardan aranan gıyabi tevkifli sayısının 8270 olduğunu, bunun 7475 kişinin polis, 845 bininin ise jandarma sorumluluk alanı içerisinde olduğunu ifade eden Cumhuriyet Başsavcısı Karayiğit, aranan 665 gıyabi tevkif ilinin ilçeleri ve başka şehirlerde olduğu için buralardaki yetkili kurumlara durumu ileterek, infazın yapılmasını istediklerini açıkladı. Karayiğit, güya bir tekliflerin yine önemli bir bölümünün mala ve cana karşı işlenen suçları kapsadığını belirtti.

Mahkemeler uzuyor

Gıyabi tevkiflilerin yakalanmasının gecikmesi durumunda davaların uzadığını ve adaletin tecellisinin geciktiğini, güya bir tevkiflilerin arasında 6-7 yıllıkların bile olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *