ANASAYFA arrow right Yaşam

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa tam olarak uygulanmalı

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa tam olarak uygulanmalı
YAYINLAMA: 04 Mart 2021 / 21.09
GÜNCELLEME: 04 Mart 2021 / 21.09
“Özellikle zihinsel engelli kadınlara tecavüz edilmesi, sosyal ortamları tehlikeli olarak görmemize neden oluyor”

Kadınlara yönelik ayrımcılık ve şiddetle ilgili her türlü hak ihlallerinde engelli kadınların yaşadığı sorunların da araştırılmasını isteyen Altınokta Gaziantep Şubesi Sosyal İşlerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Çetin, “İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Ailenin Koruması ve Kadına Karşı Şiddetin önlenmesine dair yasanın tam olarak yürütülmesini tecavüzcü ve tacizcilere gerekli cezaların verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Engelliler, işe yaramaz, beceriksiz bireyler olarak görülüyor

Diğer kadınlar gibi toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa ve şiddetin her türüne maruz kalan görme engelli kadınların, ailelerin koruyucu tutumlarından dolayı diğer kadınlardan daha çok kısıtlandığının altını çizen Çetin, “Sokağa çıkarılmıyoruz, tek başımıza çıktığımızda toplumun aşağılayıcı sözlerine, ayrımcı tutum ve davranışlarına maruz kalıyoruz. Son zamanlarda kadınların sokak ortasında öldürülmesi, özellikle zihinsel engelli kadınlara tecavüz edilmesi, hem bizim hem de ailelerimizin sosyal ortamları tehlikeli olarak görmesine neden oluyor. Engelli olduğumuz için, çalışma hayatında işe yaramaz, beceriksiz bireyler olarak görülüyoruz” açıklamasını yaptı.

Kadın konuk evleri ,ulaşılabilir ve engelli durumuna göre olmalı

Çetin, “Ailelerince şiddete uğrayan kadınların bu ortamdan uzaklaştırılması yaşamlarını daha sağlıklı ortamlara yerleştirilmesini, kadın konuk evleri ulaşılabilir ve engelli durumuna göre olmalı. Sağlık personeli ve yasa uygulayıcıları engelli ile düzgün iletişim kurma konusunda eğitilmeli. Eğitim kurumlarında ayrıştırıcı değil birleştirici dersler verilmeli. Kadın bedeninden siyaset yapılmamalı, ettiği değerler verilmeli. Basın, kadına yönelik şiddet ve tecavüz haberlerini kamuoyuna aktarırken haber dilini doğru kullanmalı” diye konuştu.

Haklarımızı almak için mücadelemize devam edeceğiz

Altınokta Gaziantep Şubesi Sosyal İşlerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Çetin, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Biz engelli kadınlar toplumun bir parçası olduğumuzu ve her türlü ayrımcılıkla mücadele edeceğimizi bildiriyoruz. Biz kadınlar eğitim, sağlık, hukuk, alanlarında eşit haklar sağlanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bizlere olanak verildiği taktirde birçok alanda başarılı olduğumuz bilinmektedir. Biz engelli kadınların toplumda hak ettiği iş kolunda çalıştığı, sosyal yaşamda daha fazla bulunduğu kadın-erkek herkesin daha mutlu ve huzurlu bir toplum düzenin olmasını diliyoruz. Biz haklıyız ve tüm haklarımızı almak için mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *