ANASAYFA arrow right Ekonomi

İşsizlik ve hayat pahalılığı rekor üstüne rekor kırıyor

İşsizlik ve hayat pahalılığı rekor üstüne rekor kırıyor
YAYINLAMA: 14 Temmuz 2020 / 20.16
GÜNCELLEME: 14 Temmuz 2020 / 20.49
KESK Gaziantep Şubeler Platformu, memura verilen 5.75 zam oranını Yeşilsu’da düzenlediği basın toplantısında protesto etti

KESK Dönem Sözcüsü Ömer Parlakçı, “Artık kimsenin inanmadığı TÜİK rakamları ile ne kadar perdelenmeye çalışılsa da işsizlik ve hayat pahalılığı rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor. Vatandaşları salgından korumak için açıldığı söylenen ekonomi paketlerinde aslan payı sermayeye ayrılıyor. Kamu emekçileri olarak bizler de yoksulluk ve sefaletten payımıza düşeni fazlası ile alıyoruz. Maaşlarımız eriyor, yoksulluğumuz artıyor” tespitini yaptı.

Milyonlarca insan salgınla ekmek parası arasına sıkıştırıldı

“2012 yılı Haziran ayından bugüne açlık sınırı yüzde 155, yoksulluk sınırı yüzde 154 artarken bizim maaşlarımız ortalama sadece yüzde 117 artmış” ifadelerini kullanan Parlakçı, “Tüm bunlar yetmezmiş gibi can derdine düştüğümüz pandemi süreci emeği hedef alan yeni saldırıların fırsatı haline getiriliyor. Kıdem tazminatının ve buna bağlı olarak bizlerin kamusal emeklilik hakkının ortadan kaldırılması, salgın koşullarında mecburen başvurulan uzaktan çalışma, esnek çalışma gibi güvencesiz istihdam biçimlerinin kalıcı hale getirilmesi hedefleniyor. Dünyada yüz binlerce insanın yaşamına mal olan salgın koşullarında bile atılan her adımda sermayenin, patronların çıkarlarının temel alınması normal değildir. Pandemi ile birlikte derinleşen kriz koşullarında milyonlarca insanın hayatlarını tehdit eden salgın ile ekmek parası arasına sıkıştırılması normal değil” şeklinde konuştu.

Gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesini istiyoruz

Gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesini, tüketimden alınan dolaylı vergilerin düşürülmesini, kar, faiz ve servet gelirlerine tanınan ayrıcalıkların kaldırılmasını ve asgari ücretin vergi dışı bırakılması gerektiğini kaydeden Parlakçı, “Toplumun en zengin yüzde 1’lik kısmının Milli Gelirin yüzde 54’üne el koyduğu, geri kalan %99’un payına ise Milli Gelirin sadece yüzde 46’sının düştüğü adaletsiz tabloya son verilmesi için belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını, Geçsek de geçmesek de, hizmet alsak da almasak da otoyolların, köprülerin, şehir hastanelerinin müteahhitlerine parası bizim cebimizden çıkan hazine garantilerine son verilmesini, Temel tüketim maddelerine son bir yıl içinde yapılan zamların geri alınmasını, söz konusu maddelerden alınan KDV’nin sıfırlanmasını istiyoruz” diye açıklamada bulundu.

Ek bütçe hiç vakit kaybetmeksizin hazırlanarak hayata geçirilmeli

KESK Dönem Sözcüsü Ömer Parlakçı, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Yoksulluk sınırı altında geliri olan hanelerin elektrik, doğalgaz, su giderlerinin pandemi tehdidi ortadan kalkıncaya kadar Hazineden karşılanmasını, yaşanan hayat pahalılığı karşısında çoktan hükmünü yitirmiş olan 2020-2021 yıllarını kapsayan ‘toplu sözleşme’nin iptal edilmesini, Başta ILO sözleşmeleri olmak üzere uluslararası sözleşmelerle, evrensel sendikal hak ve özgürlüklerle uyumlu, grev hakkı ile tamamlanmış gerçek bir toplu pazarlık sistemine geçilmesini, Yaşamaya devam ettiğimiz mali kayıpların maaşlarımıza yapılacak ek artışlarla telafi edilmesini, maaşlarımızda yapılacak artışlarda yaşanan gerçek hayat pahalılığının-yoksulluk sınırında yaşanan artış oranının temel alınmasını, İş güvencemizi ortadan kaldırmayı hedefleyen her türlü güvencesiz istihdam uygulamasına son verilmesini, herkese güvenceli iş ve güvenli gelecek sağlanmasını, Kıdem tazminatı fonu, zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) dayatmalarından vazgeçilmesini, yıllardır tahrip edilen kamusal sosyal güvenlik ve emeklilik sistemimizin güçlendirilmesini ve ek bütçenin hiç vakit kaybetmeksizin hazırlanarak hayata geçirilmesini istiyoruzli.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *