ANASAYFA arrow right Ekonomi

İşsizlik, Türkiye’nin ilk ve en önemli sorunu

İşsizlik, Türkiye’nin ilk ve en önemli sorunu
YAYINLAMA: 16 Mart 2021 / 20.04
GÜNCELLEME: 16 Mart 2021 / 20.18
İşsizlik rakamlarını değerlendiren Türk İl Temsilcisi ve Koop İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Akif Sarıca, işsizliğin Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olduğuna dikkat çekerken, “İşsizliği azaltacak, rakamları tek hanelere düşürecek yatırımlara ağırlık verilmeli” çağrısında bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu, 2021 yılı Ocak ayı işsizlik verilerini açıkladı. Ocak ayında işsizlik bir önceki aya göre 1000 kişi azalarak 3 milyon 861’e düştü, işsizlik oranı ise 0,4 puanlık azalışla yüzde 12,2 seviyesinde gerçekleşti.

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,7 puanlık azalışla yüzde 24,7 olarak gerçekleşirken, istihdam oranı 0,5 puan artarak yüzde 30,1’e çıktı. Bu yaş grubunda iş gücüne katılma oranı ise bir önceki aya göre 0,2 puan artışla yüzde 39,9 seviyesinde gerçekleşti.

Ülke nüfusunun büyük çoğunluğunu genç nüfusun oluşturduğunu anlatan Sarıca, “Avrupa’da işsizlik oranları yüzde 4-5 seviyelerinde iken ülkemizde çift hanelere çıkmış durumda. Dolayısıyla bu rakamların tek haneye düşürmeye yönelik politikalara bir an önce hayata geçirilmesi elzem” ifadelerini kullandı.

Koronavirüs salgınının çalışma hayatını olumsuz etkilediğini kaydeden Başkan Sarıca, “Geçen haftaya kadar restoran, lokantalar ve kafeler kapalı durumdaydılar ve bu rakamlara yansıdı. Yasaktan dolayı işten çıkarmalar fiili olarak gerçekleştiremiyor, ama birçok insan Kod-29 ile işten çıkarılıyor. Bu nedenle pandemiden kaynaklı işsizlik oranın bu seviyede çıkması sürpriz değil. Fakat bunun kalıcı olmaması için siyasilerin tedbir alması gerekiyor” dedi.

Sürekli gelen zamlar halkı bunalttı

Sarıca, “İnsanların işe erişmek için çok büyük arzu ve istekleri var. Çünkü artık hayat pahalı olduğundan giderleri karşılayamıyorlar. Sürekli gelen zamlar bunalttı. Dolayısıyla da gelir olmaz ise giderler karşılanamıyor ve hayat çekilmez hale geliyor. Bu nedenle insanların giderlerini karşılayabileceği bir işe ve ücrete erişme isteği var. Bu durumun iyi değerlendirilmesi ve çalışma hayatına kazandırılması lazım” açıklamasını yaptı.

İstihdamı artıracak üretim planlamaları yapılmalı

Türk İş İl Temsilcisi ve Koop İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Akif Sarıca, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Türkiye’nin ekonomik ve birçok sorunun başlıca sebeplerinden biri hiç şüphesiz üretim ve istihdamdır. Çünkü üretim ve istihdam pandemi kadar önemli olduğundan bir program dahilinde bu işe hız ve öncelik verilmesi lazım. Hizmet sektöründen daha çok sanayi üretimi ön plana çıkması, istihdam sağlayacak üretim planlamalarının yapılması lazım. Bu yapıldığında yüzde 12’lerde olan işsizlik rakamları kendiliğinden aşağı düşecek.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *