ANASAYFA arrow right Ekonomi

İşsizlik toplumda ciddi bir stres ve sıkıntı yaratmaya başladı

İşsizlik toplumda ciddi bir stres ve sıkıntı yaratmaya başladı
YAYINLAMA: 02 Nisan 2021 / 20.54
GÜNCELLEME: 02 Nisan 2021 / 21.22
Genel İş Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Süleyman Göçmen, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin işsizliğin yoğun yaşandığı bir bölge olduğunu ifade ederken, işsizliğin toplumda ciddi bir stres ve sıkıntı yaratmaya başladığını vurguladı.

Başkan Göçmen, Gaziantep’in mültecilerin yoğun olarak yaşadığı bir kent olduğuna dikkat çekti. “Ekonominin gidişatı beni çok ürkütüyor. Hepimizin huzurunu bozacak, uykuları kaçıracak bir tablo ile karşı karşıyayız” dedi.

İşten çıkarma yasağının kalkmasıyla işsizlik rakamları artacak

Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgesi’ne devlet yatırımlarının az olduğunu özel sektörün ise pandemi nedeniyle ciddi bir duraklama dönemine girdiğini söyleyen Göçmen, “İşten çıkarma yasağının kalkmasıyla işsizlik rakamları daha da artacaktır. Ayrıca Türkiye İstatistik Kurumu verilerinin çok üzerinde işsiz insan mevcut. Çünkü gelecekten umudu olmayan gençler iş başvurusu yapmamaktadır. Hiç kimsenin ‘Bugün işe veya çalışmaya başladım’ dediğini uzun süreden beri duymuyorum. Dolayısıyla hükümetin işsizliği önleyecek çok ciddi kararlar alması gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Sorunlara gerçekçi çözümler bulunmalı

Göçmen, intiharları ekonomik nedenlere bağlarken, “Bir masa etrafında toplanıp, sorunları ortaya koyup çözümü noktasında gerçekçi adımlar atılmalı ve gerekli kararların alınması ve hayata geçirilmesi lazım. Eğer bu konuda harekete geçilmezse yarınlar bugünden daha da kötü olacak. Bölgemizdeki nüfusun hızla artması, yatırımlar fazla olmaması ve mülteci yoğunluğu nedeniyle işsizlik her geçen gün artıyor, artmaya da devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

Son yıllarda istihdam yaratılamaması sonucunda genç işsiz sayısının da arttığını kaydeden Göçmen, “İstihdam sağlayabilseydik, gençlerin işsizlik oranı daha düşük olacaktı. Bir meslek sahibi olabilmek için üniversite okuyanların hiçbir garantisi yoktur. Türkiye’yi, üreten bir toplumdan tüketen bir toplum haline getirdiler. Ülkemiz ekonomisinin iyi olduğu zamanlarda inşaat sektörüne çok ağırlık verdi. Yani paraları betona yatırdık veya gömdük, istihdam alanlarını kapattık. Yatırımı betona yapacağımıza yeni iş alanlarına yapsaydık daha çok üretecektik daha çok kazanacaktık ve genç işsiz sayısı bu kadar olmayacaktı” değerlendirmesi yaptı.

Çok zor günler bizleri bekliyor

Ekonominin gidişatını değerlendiren Genel İş Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Süleyman Göçmen, konuşmasını şöyle tamamladı: “Ekonomistler, Merkez Bankası’nın rezervlerinin eridiğini  söylediklerini üzülüyoruz. Bugüne kadar Merkez Bankası’nın rezervleri hiç eksilere düşmedi. İşsizlik Fonu’ndaki paralar bitti, altın rezervimiz sıfırlandı, özelleştirmelerden elde edilen paralar bitti, 128 milyar dolarımız buhar olup uçtu. Çok zor günlerin bizleri beklediğini söyleyebiliriz.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *