ANASAYFA arrow right Ekonomi

İşsizlik Sigortası Fonu’ndan maaş bağlanacak sistem derhal devreye girmeli

İşsizlik Sigortası Fonu’ndan maaş bağlanacak sistem derhal devreye girmeli
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.41
TBMM İdare Amiri Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, “Son derece ciddi ve tehlikeli olan bu salgın karşısınd
TBMM İdare Amiri Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, “Son derece ciddi ve tehlikeli olan bu salgın karşısında halkın sağlığı için gerekli olan tedbirler, ülkede bütün bir hayatın sürmesini sağlayan üretimi yapan fabrikalarda yüzlercesi aynı ortamı paylaşan işçiler için ne yazık ki alınmamaktadır” dedi.
Toğrul, TBMM’ye verdiği soru önergesinde, Organize sanayi bölgelerindeki fabrika ve atölyelerde çalışan milyonlarca işçinin sağlığı ve yaşamı patronların insafına bırakılmaktadır. Genel olarak Gaziantep sanayisi buna en iyi örneği teşkil etmektedir. Binlerce işçinin çalıştığı Gaziantep sanayisinde, fabrika ve işyerlerinde erkek ve kadın işçiler en asgari sağlık ve temizlik koşulları olmadan, olası bir virüs salgını durumundan korunacak hiçbir önlem alınmadan çalıştırılmaktadır. Aynı zamanda korona virüse karşı alınan tedbirler kapsamında sınır kapılarının kapanması nedeniyle ekonomik anlamda da büyük durgunluk yaşanıyor. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde bazı fabrikaların faaliyetlerini askıya aldığı, fabrikalardaki bazı bölümlerin kapatıldığı ve işçilerin bir kısmının ücretli bir kısmının ise ücretsiz izne gönderildiği söylenmektedir. Gerek faaliyetine ara veren işyerlerinde çalışan işçilerin ücretlerinin gerekse de halihazırda işsiz olan tüm işçilere koşulsuz, şartsız işsizlik sigortası fonundan maaş bağlanacak bir sistemin derhal hayata geçirilmesi zarurettir” dedi..

Torul’un soru önergesi şöyle: “Bu bağlamda;
Corona virüsten dolayı Gaziantep’te kaç iş yeri çalışmalarına ara vermiştir? Faaliyetlerine ara veren ya da kısıtlamaya giden işletmelerde kaç işçinin işine son verilmiştir?
Gaziantep’te faaliyetlerine ara veren ya da kısıtlamaya giden işletmelerde ücretli ve ücretsiz izne ayrılan işçi sayısı kaçtır? Ücretsiz izne gönderilen bu işçiler geçimlerini nasıl sağlayacaklardır?
Önümüzdeki günlerde kaç işletmenin faaliyetlerini durduracağı ya da bazı bölümlerini kapatacağını öngörüyorsunuz?
İşsizlik fonundan tüm işsizlerin yararlanması için bakanlığınızın bir çalışması olacak mıdır?
Hükümetiniz tarafından 100 milyar TL’lik bir Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi açıklandı. Açıklanan pakette patronlar için SGK primlerinin, kredi borçlarının, vergi borçlarının ertelenmesi gibi konular yer aldı. Açıklanan bu paket içerisinde üretim yapan işçiler için herhangi bir koruma önleminin yer almamasının nedeni nedir?
Gaziantep’teki fabrika ve iş yerlerinde virüsün önlenmesi konusunda gerekli önlemlerin alınıp alınmadığı bakanlığınız tarafından düzenli olarak denetlenmekte midir? Gerekli önlemlerin alınmadığı tespit edilen fabrika ve işyerleriyle ilgili uygulamış olduğunuz yaptırımlar nelerdir?
Virüsten korunmak amacıyla çalışanlara yönelik verilen eğitimler nelerdir? Çalışanlara yönelik düzenli sağlık kontrolleri yapılmakta mıdır? İşçilere ücretsiz korunma ve dezenfektan malzemeleri temin edilmekte midir?
İşçilerin toplu kullanım alanları; yemekhaneler, tuvaletler, soyunma odaları ve işçilerin çalışırken temas etmek zorunda kaldığı yüzeyler ne kadar sıklıkla dezenfekte edilmektedir?
Servis araçlarındaki yoğunlukların azaltılmasıyla ile ilgili bir çalışmanız olacak mıdır? İşyerlerinde işçiler kaç saate bir mola vermektedir? Bu molalarda işçilerin açık hava ve hijyene bağlı ihtiyaçları gideriliyor mu?
Beş kişiden fazla insanın bir araya gelmesi önerilmezken, tüm işçilerin aynı ortamda çalıştığı bir durumda işçiler nasıl korunacaktır? Beş kişiden fazla insanın bir arada yemek yememesi öngörülürken tüm işçilerin aynı yemekhanede yemek yemesi durumunda işçiler nasıl korunacaktır?” Haber Merkezi
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *