ANASAYFA arrow right Dünya

İsrail-Filistin barış planı görüşüldü

İsrail-Filistin barış planı görüşüldü
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.29
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.29
Beyaz Saray Danışmanı ve Trump'ın damadı Kushner, Erdoğan ile "Yüzyılın Anlaşması" olarak adlandırılan İsrail-Filistin b
Beyaz Saray Danışmanı ve Trump'ın damadı Kushner, Erdoğan ile "Yüzyılın Anlaşması" olarak adlandırılan İsrail-Filistin barış planını görüştü. Plan ve görüşmeden öne çıkan detayları topladık.
Beyaz Saray Danışmanı ve ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner, Türkiye Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Trump'ın "Yüzyılın Anlaşması" olarak sunduğu "İsrail-Filistin barış planını" görüştü.
Planın 9 Nisan'da İsrail'de yapılacak seçimlerin ardından dünyayla paylaşılması bekleniyor.
Dün gerçekleşen görüşmeyle ilgili Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada görüşmede ABD'nin Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblatt ve ABD İran Özel Temsilcisi Brian Hook'un da yer aldığı belirtildi.
Kushner'in de yer aldığı ABD heyetinin İsrail-Filistin arasında yeni barış planı süreci için bölge ülkelerinde turlara devam ederken, Beyaz Saray ziyaretle ilgili yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
Beyaz Saray: Barış çabaları ele alındı
"ABD ve Türkiye arasında artan işbirliğiyle Trump Yönetimi'nin İsrailliler ve Filistinliler arasında barış sağlama çabaları ele alındı.
"Buna ek olarak bölgenin ekonomik yatırımlar yoluyla bir bütün olarak kalkındırılması konuları görüşüldü."
Yüzyılın Anlaşması neleri kapsıyor?
Trump'ın 'Yüzyılın Anlaşması' olarak duyurduğu ve aslağında 1949'da İsrail'in kurulmasından beri yerlerinden yurtlarından olan milyonlarca devletsiz Filistinli'nin geri dönüş hakkına ya da bu hakkın tazmin edilmesi seçeneğine yer vermeyen maddelerin altında da Kushner'in imzası olduğu biliniyor.
Kushner'in bu yolla amacının barış için müzakere masasından Filistinli mülteci meselesini planları kapsamında tamamen kaldırmak olduğu belirtiliyor.
"Kushner Filistinliler'in geri dönme hakkını kaldıracak"
Foreign Policy dergisi geçen sene ulaştığı bilgilere göre hazırladığı haberde Jared Kushner'in Filistinli mültecilerin statülerinin toptan kaldırılmasıyla, geri dönme dahil tüm haklarının ellerinden alınmasına çalıştığı belirtilmişti.
Haberde "Trump yönetiminin UNRWA'yı büyük oranda saf dışı bırakmaya çalışarak, Filistinli mülteci sorununun şartlarını İsrail'in lehine sıfırlamaya hazır olduğu" ifadeleri kullanılmıştı. Bianet
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *