ANASAYFA arrow right Siyaset

İsrail-ABD-İngiltere hattı tanker saldırısına yönelik Tahran’a suçlamaları sürdürüyor

İsrail-ABD-İngiltere hattı tanker saldırısına yönelik Tahran’a suçlamaları sürdürüyor
YAYINLAMA: 03 Ağustos 2021 / 14.54
GÜNCELLEME: 03 Ağustos 2021 / 14.54
Gemi saldırısına ilişkin Tahran suçlamaları reddederken İngiltere, İran Büyükelçisi’ni Dışişleri’ne çağırdı. ABD’den ise İran’a yönelik “uygun karşılık verilecek” açıklaması geldi.

Gözler, İran’da geçen hazirandaki cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan İbrahim Reisi’nin bugün görevi devralmasındayken geçen hafta Londra merkezli İsrailli bir şirketin işlettiği Liberya bayraklı Mercer Street isimli petrol tankerine düzenlenen saldırıdan Tahran’ın sorumlu tutulmasıyla patlak veren kriz büyüyor. İran’ın Londra Büyükelçisi Muhsin Baharvend, 6 Temmuz’da göreve başlamasının üzerinden bir ay geçmeden, saldırıyla ilgili İngiltere Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Dışişleri’nden yapılan açıklamada, “İngiltere’nin Ortadoğu’dan Sorumlu Devlet Bakanı James Cleverly, İran’ın uluslararası barış ve güvenliği tehlikeye sokan eylemleri derhal sonlandırmak zorunda olduğunun ve uluslararası hukuka göre deniz araçlarının serbestçe yol alması gerektiğinin altını çizdi” denildi. BBC’nin haberine göre ise İran, İngiliz maslahatgüzarına konuya ilişkin tepkisini iletti.

‘İHA İLE DÜZENLENDİ’

Tanzanya’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne giden Mercer Street’in geçen hafta Umman açıklarında saldırıya uğradığı, İsrailli milyarder Eyal Ofer’in Zodiac Grubu’na bağlı Zodiac Maritime şirketinin işlettiği gemide biri İngiliz iki mürettebatın öldüğü duyurulmuştu.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, önceki gün saldırının arkasında Tahran’ın bulunduğuna dair Washington’ın bir kuşkusunun olmadığını, “uygun karşılığın” verileceğini söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab da İran’ın uluslararası hukuku açıkça çiğnediğini savundu. 

Raab, “İngiltere’nin değerlendirmeleri, İran’ın bir ya da daha fazla İHA (insansız hava aracı) ile tankeri hedef aldığını gösteriyor” dedi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise “İran’ın yaptıklarının sonuçlarıyla yüzleşmesi gerektiği” ifadesi gündeme yansıdı.

MİSİLLEME ÇIKIŞLARI

ABD ve İngiltere’nin açıklamaları, İsrail Başbakanı Naftali Bennett’in, saldırının İran bağlantılı olduğuna dair ellerinde “kanıt bulunduğunu” söylemesinin ardından geldi. Bennett, “Uluslararası toplumun Tahran yönetimine büyük bir hata yaptığını göstermesini beklediklerini” ifade ederken “Her koşulda, İran’a nasıl mesaj göndereceğimizi biz biliriz” dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, ülke diplomatlarına “İran terörüne karşı” BM’de harekete geçme talimatı vermişti. İran önceki gün iddiaları yalanladı. İran Dışişleri Sözcüsü Said Hatipzade, “İngiltere Dışişleri’nin dile getirdiği ve ABD Dışişleri Bakanı’nın tekrarladığı temelsiz, çelişkili, yanlış ve provokatif suçlamaları esefle karşıladıklarını ve güçlü şekilde reddettiklerini” belirtti. Hatipzade, “İran’ın güvenliğini ve ulusal çıkarlarını koruma konusunda çekincesi yoktur ve her türlü maceraya derhal güçlü şekilde karşılık verecektir” dedi.

İHA’nın haberine göre İran’ın Arapça yayın yapan devlet televizyonu al-Alam, gemiye saldırının Tel Aviv yönetiminin Suriye’de İran hedeflerine yönelik saldırılarına misilleme olarak düzenlendiğini duyurmuştu. Geçen aylarda da İran gemileri hedef alınmış, Tahran İsrail’i suçlamıştı. Wall Street Journal gazetesi de İsrail’in, Suriye’ye İran petrolü taşıyan gemileri hedef aldığını yazmıştı. Kimi kaynak İsrail’in İran’a misillemeye hazırlandığını, İsrail’in bu kapsamda ABD ve İngiltere ile görüştüğünü ve misilleme için onay aldığını iddia etti.

ABD dahil uluslararası toplumla nükleer uzlaşıya dönmeyi müzakere eden İran’da tartışmalı seçimleri muhafazakâr kanattan, ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e yakınlığı ile bilinen İbrahim Reisi kazanmıştı. Seçime katılım yüzde 48’de kalmıştı. ABD’nin yaptırım listesinde bulunan Reisi, muhaliflerce “Ölüm Ayetullahı” olarak adlandırılıyor. 1988’de binlerce siyasi tutuklunun idam edilmesinden sorumlu olduğu savunuluyor.

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *