ANASAYFA arrow right Ekonomi

İşportacılık bitirilmezse esnaf bitecek

İşportacılık bitirilmezse esnaf bitecek
YAYINLAMA: 11 Haziran 2021 / 21.04
GÜNCELLEME: 11 Haziran 2021 / 21.18
Yeni sezondan keyif alamadıklarını belirten Gaziantep Helvacılar ve Dondurmacılar Odası Başkanı Emin Özlü, sezonun başlamasıyla işportacıların ortaya çıktığına dikkat çekti. “Esnaf işportacılar yüzünden dondurma satamıyor ve zabıta bile bu insanlarla baş edemiyor. Dolayısıyla yetkililerden bu konuda yardım istiyoruz” dedi.

Başkan Özlü, dünyaca ünlü Kahramanmaraş dondurmasının işportaya kadar düştüğünü kaydederken, “İşportacılar, Kahramanmaraş’tan getirdiği dondurmayı gün içinde satamadığı zaman akşam tekrar donduruyorlar ve içerisindeki asitli buzların hepsi zehir haline geliyor. Yani bir gün sonra satılan dondurmaların hepsi zehir. İşportacılardan dondurma alan insanlar çoluk çocuğun sağlığıyla oynuyor” ifadelerini kullandı.

Mülki amirlerin veya şehri yönetenlerin bu duruma el atması lazım

Mülki amirlerin veya şehri yönetenlerin bu duruma el atması gerektiğini söyleyen Özlü, “Bu tür dondurmalar ana cadde üzerinde, petrol ofisi yanlarında, hastane önlerinde, Özellikle Başpınar bölgesi ile sanayinin giriş ve çıkışlarında satılıyor. Geçen yıl bir firma var iken bu sene bu rakam 3-4’e çıktı. Böyle devam ederse bu sayı önümüzde yıl daha da yükselecek ve çok büyük bir sıkıntı oluşturacak. Dolayısıyla ilk önce bu işportacılara dondurma veren fabrikalara ceza yazılmalı. Çünkü vergisi, imalatı ve diğer giderler hesaplandığında bu fiyata maliyetini kurtarması mümkün değil. Onun için işportacılara ürün veren fabrikalara ceza yazılması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

Esnafın çoğu dükkânını kapattı, kapatmayanda eleman çıkarttı

Pandemi nedeniyle sıkıntıların devam ettiğini ve esnafın ödemelerini yapamadığını belirten Özlü, “Pandemiye işportacılar da eklenince esnafımız ne satış ne de ödemelerini yapabiliyor. Devletin vereceği 3 bin lire esnafın neyine yetecek, hangi yarasına merhem olacak. Bu para BAĞKUR primlerini ödemeye bile yetmiyor. Esnafın çoğu dükkânını kapattı, kapatmayanda eleman çıkarttı” şeklinde konuştu.

Gaziantep Helvacılar ve Dondurmacılar Odası Başkanı Emin Özlü, konuşmasını şöyle bitirdi: “Dondurma malzemeleri her gün zamlanıyor. Şu anda tüm ürünlere yüzde 25 zam geldi, ancak bu gelen zamları hiçbir şekilde dondurma fiyatlarına yansıtamıyoruz. O nedenle bu soruna da bir el atılması gerekiyor.” Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *