ANASAYFA arrow right Ekonomi

İşleri sıfırlanan esnaf, doların artmasıyla batma noktasına geldi

İşleri sıfırlanan esnaf, doların artmasıyla batma noktasına geldi
YAYINLAMA: 01 Mayıs 2020 / 20.06
GÜNCELLEME: 01 Mayıs 2020 / 20.15
Koronavirüs salgını nedeniyle zor günler geçiren esnaf, doların yükselmesiyle kara kara düşünmeye başladı

Dolar, 7 lirayı görerek son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Dolayısıyla doların yükselmesi başta küçük esnaf olmak üzere birçok işveren ve işletmeyi düşündürmeye başladı. Koronavirüs nedeniyle işlerinin sıfırlanan esnaf, doların yükselmesiyle batma noktasına geldi.  
Küçük esnaf, Koronavirüs, dolar ve geçim derdi arasında sıkıştı
Doların yükselmesinin esnaf üzerindeki etkisini Sabah’a değerlendiren Söylemez Pasajı Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Azak, “Salgın süreci ve doların yükselişi devam ederse pasajdaki 200 esnafın 100’ü kepenk kapatır” ifadelerini kullanırken, “Küçük esnaf, Koronavirüs, dolar ve geçim derdi arasında sıkıştı” tespitini yaptı.
Bu süreçte batmayan ve dükkanına kilit vurmayan kolay kolay batmaz
Esnafın eski günlerini arar olduğunu kaydeden Azak, COVİD-19’un tüm sektörleri olumsuz etkilemeye devam ettiğini söyledi. “Satışlarımız en az yüzde 50 düştü. Salgın nedeniyle AVM’lerin kapanması avantaj sağlarken, alışverişlerin internet üzerinden yapılması da dezavantaj oluşturdu. Pasajda birçok esnaf kredi kartları ile ayakta durmaya çalışıyor. Ancak küçük esnafın bu duruma fazla dayanacağını düşünmüyorum. Bu salgın sürecinde batmayan ve dükkânına kilit vurmayan esnaf kolay kolay batmaz” diye konuştu.
Kredi kartı ve kredi borçları ödenmediğinde tebligatlar gelmeye devam ediyor
Bazı kriterlerinden dolayı birçok esnafın verilen kredilere ulaşamadığına dikkat çeken Başkan Azak, “Söylenen kriterlere uygun esnafımız az olduğundan az kişi kredi çekebildi. Elektrik, su ve doğalgaz sayaçlarının okunmayacağına yönelik haberler okuduk ve izledik. Fakat elektrik, su ve doğalgaz sayaçları okunmaya, faturalar kesilmeye devam ediyor. Dolayısıyla salgın bitene kadar sayaçların okunmamasını istiyoruz. Ayrıca kredi kartı ve kredi borçları ödenmediğinde tebligatlar gelmeye devam ediyor, bunların ötelenmesini talep ediyoruz. Devletimiz elinden gelen tüm imkanları seferber etti, ancak özel sektöründe elini taşın altına koyması lazım” ifadelerini kullandı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *