ANASAYFA arrow right Güncel

İşler tamamen durdu, hiçbir hareketlilik yok

İşler tamamen durdu, hiçbir hareketlilik yok
YAYINLAMA: 18 Ocak 2022 / 21.13
GÜNCELLEME: 18 Ocak 2022 / 21.13
En zorlu dönemlerinden birini yaşayan arıcılar, yükselen maliyetler karşısında bir çıkış yolu arıyor.

Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, işlerin tamamen durduğunun altını çizdi, “Sezonun son günlerine yaklaşılmış olmasına rağmen işlerde herhangi bir hareketlilik yok. Her yıl bu zamanlarda inanılmaz bir hareketlilik vardı ve sezon başlayıncaya kadar devam ederdi ama geçmişteki hareketliliği göremiyoruz” dedi.

Bal ve arı ürünlerine zam gelmesi bekleniyor

Şubat ayı itibariyle arı kovan bakımlarının başlayacağını duyuran Koca, “Arıcılarımız yeni sezon için hazırlıklara başlayacak ancak kovan fiyatları, malzeme ekipmanları, arıların bakım ve bellenmesinde kullanılan tüm girdilerin fiyatları 2-3 kat arttı. Dolayısıyla arıcılarımız şu ana kadar hazırlıklarını yapamadı. Yaşanan maliyet artışları ister istemez fiyatlara da yansıyacak. Yani bal ve arı ürünlerine zam gelmesi bekleniyor” ifadelerine yer verdi.

Kuraklık olursa rekolte kaybı kaçınılmaz olacak

Yağış konusuna değinen Başkan Koca, “Bu zamana kadar meydana gelen yağış arıcıları bir nebze de olsa rahatlattı, lakin yağışların sürekliliği çok önemli.

İyi bir sezon geçirilmesi için bahar aylarına kadar yağışların devam etmesi gerekiyor ancak yağışlar olmadığı takdirde son iki yılda yaşadığımız kuraklığı tekrar yaşarsak büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacağız ve rekolte kaybı kaçınılmaz olacak” şeklinde konuştu.

Zirai ilaçların devlet kontrolüne alınması gerekiyor

Koca, zirai ilaç kullanımının arılara çok büyük zarar verdiğini belirtti. “Önümüzdeki ay itibariyle Akdeniz Bölgesinde zirai ilaç kullanımı başlayacak.

Zirai ilaçların kullanılmasıyla birlikte yeniden arı ölümleriyle karşılaşabiliriz. Zirai ilaçlar tarımda da büyük hasarlar bırakıyor ve ilaçlar kovana polen taşıyacak, çiçeğin tozlaşmasını sağlayacak arıların yok olmasına sebep oluyor. Eğer ilaçlama yapılacaksa akşam yapılmasını tavsiye ediyoruz ve bu tür zirai ilaçların devlet kontrolüne alınması gerekiyor” diye açıklama yaptı. 

Kovan başı destekleme başvuruların 7 Ocak’ta sona erdiğini, ancak destek miktarı düşük olduğundan bazı arıcıların başvuruda bulunmadığını ifade eden Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, konuşmasını şu cümlelerle bitirdi: “Arı tespitleri yapıldı ve Tarım ve Orman Bakanlığı’na sunulacak. Ödemelerinde Nisan veya Mayıs ayında yapılması bekleniyor. Bu yıl 15 lira olan kovan başı destek 20 liraya çıkarıldı, lakin verilen destek düşük olduğundan kovan sayısı az olan arı yetiştiricilerin çoğu desteklemeye başvurmadı. Ayrıca devletin arıcılık sektörünün gelişimi için yüzde 50 hibe oranını yüzde 70-80’e çıkartması gerekiyor.” Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *