ANASAYFA arrow right Güncel

İşler hareketlendi, ancak maliyetler çok arttı

İşler hareketlendi, ancak maliyetler çok arttı
YAYINLAMA: 04 Temmuz 2022 / 21.39
GÜNCELLEME: 04 Temmuz 2022 / 21.39
TÜRSAB GAP BTK Başkanı İbrahim Halil Kılınç, işlerin açıldığını, ancak uçak ve otel fiyatlarının yükselmesinin acenteleri zor durumda bıraktığını söyledi

Uçak ve otel konaklama ücretlerinin pahalanmasının acenteleri olumsuz etkilediğini ifade eden Kılınç, “Ciromuz aynı ancak fiyat yüksek olduğundan sattığımız ürün sayısı azaldı. Yaz ayının gelmesiyle işlerde bir hareketlenme var, sadece maliyetlerin artmasından şikayetçiyiz” dedi.

Fiyat artışlarının bir an önce durması lazım

Uçak bilet fiyatlarının aşırı zamlandığını son iki yılda 4 kat arttığını ifade eden Kılınç, “İki yıl önce İstanbul’a gidip-dönüş 300-380 lira arasında değişirken, şimdi tek yön 800-1100 TL arasında. Kıbrıs’a gidiş-dönüş 3 bin 500 TL iken, bayram üzere fiyatların 4 bin TL’yi aşması bekleniyor. Yurt dışı biletleri 8 bin ile 15 bin TL arasında değişiyor. Hangi ürüne zam yapılsa bu sektörümüze de yansıyor, dolayısıyla bu artışların bir an önce durması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

1 Haziran’dan sonra uygun bilet bulmakta zorlanıyoruz

Başkan Kılınç, acentelerin öz sermayesinin bilet almaya yetmediğinin altını çizdi. “100 bin TL’ye aldığımız biletlere 3-4 bin TL komisyon veriliyor bu rakam çok düşük. Geçen aylarda yapılan görüşmelerde komisyon oranları yüzde 25 arttı, akabinde 1 Haziran itibariyle ciddi bir zam geldi ve bu tarihten sonra uygun bilet bulmakta zorlanıyoruz. Tüketicide şikâyetçi. Daha önce 2 bin 400 lira asgari ücret alan birisi 380 liraya İstanbul’a gidiş-dönüş bilet alırken, şu anda ise bu rakam bin 800- 2 bin lirayı bulmuş durumda. Bu fiyatların bir şekilde durması ve sabitlenmesi lazım. Çünkü artışlar nedeniyle hizmet veremeyecek duruma geldik” diye belirtti.

Acentelerin komisyon oranları yeniden revize edilmeli

Acentelerin komisyon oranlarının yeniden revize edilmesi gerektiğini kaydeden Kılınç, “Sabit komisyon ile değil, artık yüzdelik ile verilmesi lazım. Bu kentte en düşük kiralar 5-6 bin lira arasında değişiyor. Taşınmayı düşünseniz hem dükkân bulamıyorsunuz hem de çok yüksek. Bu maliyetlerin altından acenteler nasıl kalkacak? Dolayısıyla hava yollarının acentelere yüzdelik elzem ve bu rakam en az yüzde 10 olmalı. Çünkü kazançla giderleri karşılayamıyorsunuz” tespitinde bulundu.

Kaçak turları TÜRSAB ya da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bildirsinler

Kültür turlarına değinen TÜRSAB GAP BTK Başkanı İbrahim Halil Kılınç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gaziantep hem tarihi hem de gastronomisi anlamında bölgenin en önemli şehirlerinden biri. Fakat internet ya da sosyal medya üzerinden yapılan uygun turların yüzde 60’ı kaçak veya evrakları eksiktir. Tüketiciler sağlıkları için ve ödediği paranın faturasını alsın. Araç içerisindeki TÜRSAB plakasının yanı sıra sigortalarının yapılıp yapılmadığını kontrol etsinler. O zaman güvenli bir seyahat etmiş olacak. Ama kaçak faaliyet olduğunda TÜRSAB’a veya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne şikâyet edebilirler ve haklarını arayabilirler. Ucuza kalite olmaz. Ucuza yapanlar ise yerden çalıyor demek. O yüzden tüketicilerin ödediği paranın faturasını almalarını istiyoruz.” Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *