ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

“İslam dininde safsataya ve hurafeye yer yoktur”

“İslam dininde safsataya ve hurafeye yer yoktur”
YAYINLAMA: 07 Haziran 2022 / 13.56
GÜNCELLEME: 07 Haziran 2022 / 13.56
“Mezarlıkta taziyede bulunmanın yersiz olmadığını imamlara yazılı olarak bildireceğim. Cenazeye çiçek gönderilmesi konusunu inceleyip ilmi esaslara göre size cevap vereceğim”

Zaman zaman gazetemize ulaşan dilek ve şikâyetler üzerine ilgililerle görüştük. Cenazenin mahalle halkına duyurulması için verilen saladan sonra ölünün adının verilmeyişi, cenazelere çiçek ve çelenk gönderilmesinin hocalar tarafından kınanması ve mekruh olduğunun söylenmesi ile cenazenin defninden sonra cenaze sahiplerine taziyede bulunulması için mezarlık yerine illa da eve gidilmesi gerektiğinin hocalar tarafından ifadesi ile ilgili olarak yetkililere sorular sorduk, cevaplar aldık. Gaziantep Müftüsü İbrahim Acar: “İslâmiyet’te safsata ve hurafeye yer yoktur. Akılcı, bilim dinidir İslâmiyet” dedi. Konularla ilgili olarak görüştüğümüz vali vekili A. Nedim Çetin de bu konularda vilâyete ulaşan resmi bir yazı ve emir yoktur. Konuyu açık olarak Müftülük ortaya koyabilir. Bazı saçmalıklara kimsenin izin vereceğini sanmıyorum.” dedi.

Cenazelerin defninden sonra, cemaatin illâ da eve kadar gidip taziye dilemesi konusundaki sorumuzu ise Müftü İbrahim Acar şöyle cevapladı:

“İslamiyet’te safsata ve hurafeye yer yoktur. Mezar başında taziyede bulunulması dinimize aykırı değildir. Derli düzenli ve toplu taziye yapılması için, cenaze defnedildikten sonra mezarlık girişinde taziyeler kabul edilir. Bu yolda imamlarımızın çalışması için derhal yazılı bir emir çıkaracağım. Vatandaşlarımıza ceza verir gibi eziyet etmeye kimsenin hakkı yoktur.”

Son sorumuz olan cenazelere çiçek ve çelenk gönderilmesinin sakıncalı olup olmadığım ise Müftü İbrahim Acar: “Bu konuda bilgim yoktur. Bilmeden bir konu üzerinde ahkâm kesmek caiz değildir. Konuyu inceleyip, ilmi esaslara göre size yakında bilgi vereceğim.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *