ANASAYFA arrow right Güncel

IŞİD’in Gaziantep örgütlenmesinin merkezinde yer alan dernekler var

IŞİD’in Gaziantep örgütlenmesinin merkezinde yer alan dernekler var
YAYINLAMA: 10 Mart 2021 / 20.50
GÜNCELLEME: 10 Mart 2021 / 21.04

TBMM İdare Amiri Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Türkiye tarihinde sivillere yönelik gerçekleştirilen en büyük katliamlardan biri olan 10 Ekim 2015 Ankara katliamının üzerinden 5 yıl geçtiğini hatırlatarak, “ 10 Ekim 2015 tarihindeki Ankara Barış Mitingi’ne yönelik iki canlı bomba saldırısında yaşanan ihmallerin tüm boyutlarını ve katliam faillerinin örgütlendikleri yapılanmaların söz konusu derneklerin araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98’inci İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Toğrul, TBMM’ye verdiği araştırma önergesinde, “10 Ekim 2015 günü Emek, Demokrasi ve Barış mitingine yapılan canlı bomba saldırısının üzerinden 5 yıl, katliamla ilgili yargılamanın başlamasının üzerinden 4 yıldan fazla zaman geçilmiştir. Ancak bu yargılama süreci boyunca bugüne kadar katliamla ilgili aydınlatılmayan pek çok karanlık nokta ve yanıtlanmayan sorular bulunmaktadır. Bu aydınlatılmayan noktalardan biri de katliam sanıklarının örgütlendikleri ve faaliyetlerini sürdürdükleri derneklerin IŞİD’in Gaziantep yapılanması tarafından gerçekleştirilen katliamlar sürecindeki fonksiyonlarıdır” dedi.

10 Ekim Ankara katliamının yargılaması esnasında dosyaya gelen bilgi ve belgelerden, katliam sanıklarının neredeyse tamamının birbirlerini Gaziantep’te 2012 yılından itibaren faaliyet göstermeye başlayan Genç Ensar Derneği, Müslüman Gençler Derneği, Genç Muvahhidler Dermeği gibi derneklerden tanıdıklarına dikkat çeken Toğrul, “Bu derneklerin IŞİD’in Gaziantep örgütlenmesinin merkezinde yer aldığı, örgüt militanlarının bu derneklerde örgütlendikleri ve bir araya geldikleri, örgütün lojistik ve propaganda işlerini bu dernekler aracılığıyla yürüttükleri ve yeni militan kazanmak amacıyla bu derneklerde medrese adı altında eğitim verdiklerine dair bilgiler basında yer almıştır” dedi.

10 Ekim katliamı yargılamasının yapıldığı Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi de söz konusu dernekler hakkında “örgütle irtibat ve iltisaklı dernek”, “DEAŞ güdümündeki dernek” tespitleri yapıldığına da dikkat çeken Mahmut Toğrul, “Gerek dosyanın kapsamı gerekse sanık beyanları bu hususu açıkça ortaya koymaktadır. Sanıkların neredeyse tamamı, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki sorgularında söz konusu derneklere gittiklerini ve birbirlerini buradan tanıdıklarını ifade etmişlerdir.Öte yandan 2015 yılında IŞİD tarafından yapılan katliamların arka planı incelendiğinde, katliam faillerinin örgütlendikleri yapılanmaların söz konusu dernekler olduğu ve bu derneklerde rahatlıkla yıllarca örgütsel faaliyet yürüttükleri iddia edilmektedir” şeklinde konuştu.

Toğrul önergesinde, “. Bu derneklerin IŞİD’in Gaziantep yapılanmasında ne kadar önemli olduğu aşağıdaki birkaç örnekten de açıkça görülmektedir.; 

Beyoğlu’nda 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan canlı bomba eylemini yapan Mehmet ÖZTÜRK, Genç Müslümanlar Derneği’nin eski başkanıdır.

Genç Muvahhidler Derneği’nin kurucuları arasında başta 10 Ekim Ankara katliamı, ve Suruç katliamı olmak üzere bir çok katliamı organize eden Yunus DURMAZ vardır.

Ankara katliamının yapıldığı gün olan 10 Ekim 2015 tarihinde, olağanüstü genel kurul yaparak kendini fesheden Genç Ensar Derneği’nin Genel kurula katılanlara ilişkin hazirun listesinde IŞİD’in Gaziantep örgütlenmesini yürüten tüm isimler bulunmakta olup, ayrıca katliam sanıklarından o dönemde hakkında yakalama kararı bulunan Ahmet GÜNEŞ ve Abdülmuttalip DEMİR’in de genel kurula katıldıklarına dair hazirun listesinde imzalarının bulunduğu görülmektedir.

Nitekim söz konusu derneklerin üye listeleri incelendiğinde, üyelerinin hemen hemen tamamının IŞİD’le bağlantılı olarak çeşitli tarihlerde gözaltına alındıkları ya da İŞİD yöneticisi ya da üyesi olarak yargılandıkları anlaşılmaktadır. Yine dava dosyasına yansıyan bilgi ve belgelerden, söz konusu derneklerin faaliyette olduğu 2012-2016 yılları arasında bu derneklerin Gaziantep Emniyeti tarafından izlendiği, ancak IŞİD’le bağlantılı olduğu tespit edilen bu derneklerin faaliyetleri ve yöneticileri hakkında o dönemde adli ya da idari işlem yapıldığına dair herhangi bir bilgi bulunmadığı görülmektedir. 

Söz konusu iddiaların incelenmesi temel hukuk normlarının, uluslararası hukukun ve Anayasanın gereğidir. Türkiye tarihinin en fazla can kayıplarından yaşanmasına neden olan 10 Ekim 2015 tarihindeki Ankara Barış Mitingi’ne yönelik iki canlı bomba saldırısında yaşanan ihmallerin tüm boyutlarını  ve katliam faillerinin örgütlendikleri yapılanmaların söz konusu derneklerin araştırılması, gerekli tespitlerin ve tedbirlerin ortaya konulabilmesi amacıyla bir Meclis araştırma komisyonu kurulması elzemdir” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *