ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İshalli çocuklara sıvı gıdalar verin

İshalli çocuklara sıvı gıdalar verin
YAYINLAMA: 24 Kasım 2022 / 14.24
GÜNCELLEME: 24 Kasım 2022 / 14.24
Artan sıcaklar ve temizlik kurallarına uyulmaması, 24 aylık bebekler başta olmak üzere çocuklarda ishal vakasını artırdığına dikkat çekildi.

İshalin önüne geçmenin tek yolu temizlik

İshalin önüne geçmenin tek yolunun temizlik kurallarına uymak olduğunu ifade eden Çocuk Hastanesi Başhekimi Mehmet Berk, ülkemizde ve özellikle bölgemizde ishal, çocuklarda en sık görülen, önemli sağlık sorunlarından biri. Her yıl çok sayıda çocuk bu sorun nedeniyle sağlık kurumlarına başvuruyor, bu yılda öyle. Çocuk ve toplum sağlığını tehdit eden bu durum, ciddi işgücü ve ekonomik kayba neden olmaktadır. Yaz ishallerinin nedeni çoğunlukla mikroba bulaşmış yiyecek ve içeceklerdir” dedi.

Kirli eller ve iyice yıkanmadan yenen sebze ve meyveler ishal nedeni

Mikropların vücuda taşınma yollarını sıralayan Başhekim, “Kirli eller, karasinek ve çöplerle temas, temiz olmayan içme suyu kullanımı, sebze ve meyvelerin yıkanmadan yenmesi, biberon, bardak, çatal, kaşık, tabağın yeterince temiz yıkanmaması gibi nedenler ishalin başlıca nedenleridir” diye konuştu.

Kaybolan su mutlaka yerine konulmalı

Anneleri bebeğin doğru beslenmesi konusunda uyaran Berk, özellikle sıvı gıdaların ishali çocuklara normal zamanlardan daha çok verilmesi gerektiğine dikkat çekerken, “Bebeğinize her zaman verdiğinizden daha çok sıvı verin. Bu ishali durdurmak için değil, kaybolan suyu yerine koymak içindir. Bazı anneler, ishali arttırır gerekçesiyle çocuklara sıvı yiyecek vermemektedirler. Oysa bu yaşamını tehlikeye sokan son derece yanlış bir davranıştır. Bu dönemde çocuklara temiz içme suyu, tuzlu ayran, pirinç suyu, sebze veya tavuk çorbası, şekersiz açık çay, taze meyve suyu, yağsız makarna, pirinç pilavı, haşlanmış patates, patates püresi, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte verilebilir” şeklinde açıklama yaptı.

Doktorun vermediği ilacı kullanmayın

Küçük bebeği olan annelere seslenen Berk, “Eğer bebeğinizi emziriyorsanız, yapabileceğiniz en iyi şey, daha sık emzirmektir. Biberonla besliyorsanız biberonla beslemeye devam edin, ishal olan bebeğinizi az az ve sık sık besleyiniz. Bebeğinizin ishali bitince yavaş yavaş eski gıdalara başlayın. İshal süresince çocuğunuza her ishal ve kusma sonrasında ek olarak bir miktar sıvı veriniz. Çocuğunuzu doktora götürün. Doktora danışmadan bebeğinize ishal kesici ilaç vermeyin. İshal durduktan sonra da iki hafta süreyle her gün bir öğün fazla beslemek gerekir” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *