ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İşçinin tarihsel kazanımları elinden alınıyor

İşçinin tarihsel kazanımları elinden alınıyor
YAYINLAMA: 08 Mart 2021 / 13.41
GÜNCELLEME: 08 Mart 2021 / 13.41
İş güvencesi ve sendikal örgütlenme özgürlüğü talebine karşın, sermaye kesiminin gündeme getirdiği İş Kanunu’nda değişiklik içeren girişimleri reddettiklerini belirten Türk-İş İl Temsilcisi Ali Tabur, işçilerin tarihsel kazanımlarının kaldırılmaya çalışıldığını vurguladı.

Tabur, bu değişiklikle işçilerin kıdem tazminatı, haftalık çalışma süresi, sürekli iş akdi başta olmak üzere tüm tarihsel kazanımların ortadan kalkacağını belirterek sözlerine şöyle devam etti: Sendikal örgütlülüğümüz tümden yok olma tehlikesiyle yüz yüze gelecektir. Bizler işçi sınıfına yönelen tarihin gördüğü bu en insafsız saldırı karşısında, sessiz kalmayacağımızı ilan ediyoruz. Tüm sendikal hareketi var olan bütün imkanlarıyla bu saldırıyı püskürtmek için mücadeleye çağırıyoruz. Saldın derhal geri çekilmeli, sendikalar toplu sözleşme, grev ve lokavt kanununda bizlerin istekleri doğrultusunda değişiklikler yapılmalıdır” diye konuştu.

Çalışma hayatındaki olumsuz sonuçların büyük ölçüde istihdamdan kaynaklandığını bildiren Tabur, Türkiye’deki sendikal örgütlenmenin önündeki en önemli engellerden birinin de kayıt dışı istihdam olduğunu açıkladı. Tabur, “Kayıt dışı istihdam edilen işçiler açısından başlıca gerekçe, kayıtlı faaliyette bulunma imkanlarının sınırlı olmasıdır. Çalışanların büyük bir bölümü iş tercihi edecek konumda değil. Yoğun işsizlik ortamında, çalışma koşulları ne denli kötü de olsa, bulabileceği işte çalışmak zorunda. Türkiye’de işgücü piyasasında istihdam edilenlerin azımsanmayacak bölümü de, ekonomik nedenlerle haftada 40 saatten az çalışan, mevcut işinde ya da ikinci bir işte daha fazla çalışmaya müsait olanlardır. Kendi mesleğinde iş bulamayan birçok işçide başka işlere yönelmektedir” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *