ANASAYFA arrow right Ekonomi

İşçiler, işten çıkarma yasağına rağmen atıldılar

İşçiler, işten çıkarma yasağına rağmen atıldılar
YAYINLAMA: 03 Haziran 2020 / 22.14
GÜNCELLEME: 03 Haziran 2020 / 22.47
Gaziantep Barosuna bağlı İnsan Hakları Merkezi bünyesindeki İşçi Hakları Komisyonu, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Koza Halı fabrikası önünde oturma eylemi başlatan 3 işçiye destek ziyaretinde bulundu

Ziyarette konuşan komisyon üyesi Av. Bülent Duran, Koronavirüs salgınının en fazla yayıldığı illerden birisinin Gaziantep olduğunu söylerken, Koza Halı fabrikasında da COVİD-19 vakası çıktığını hatırlattı. “İşçilerin canını hiçe sayarak çalıştıran işverenlerin yeri geldiğinde ise maske takmadığı bahanesiyle, işçileri işten attı. İşçiler işten çıkarma yasağı olmasına rağmen atıldılar. Biz avukatlar olarak işçilerin uğradığı haksızlığa karşı mücadele edeceğiz. İşverenin kendi sermaye gücü var ancak işçilerin de örgütlü yapısı ve arkasında avukat gücü var” dedi. 

Yasal olarak ne gerekiyorsa onu yapmaya hazırız

İşverenin avukatının kendisini aradığını ifade eden Avukat Ergin Sözen, “Koza Halının sahibi avukatına, ‘İşçiler gitsinler haklarını mahkemede arasınlar. Onları işe almıyorum, tazminatlarını da vermiyorum’ demiş. İşçilerin kendi iradesidir, ne yapacaklarına kendileri karar verirler ancak biz avukatlar, yasal olarak ne gerekiyorsa onu da yapmaya hazırız. İşçi Hakları Komisyonu olarak, bundan başlatacağımız hukuki süreç yalnız şahsi bir hukuki mücadele değil aynı zamanda Türkiye genelinde anayasal bir hakkın buradaki işçiler tarafından temsil edilmesidir. Bu yüzden buradaki işçiler kendi hakkını aramakta ne kadar ısrarcı olursa biz de yasal süreçte o kadar ısrarcı olacağız” şeklinde açıklama yaptı. 

İşçiler bu toplumun bel kemiği

İşçi Hakları Komisyonu Üyesi Stajyer Avukat Serhat Çiçek ise “Koza Halı'da meydana gelen işçilerin zor durumda bırakılmasına karşı işçilerin yanındayız. İşçilerin kendini yalnız hissetmesini istemiyoruz. İşçiler bu toplumun bel kemiği, sermayeye karşı, işverenlere karşı işçilerin haklı mücadelesini verirken onların yanında olacağız” ifadelerini kullandı. 

Salgın sürecinde işçilerin hayatı tehlikeye atılıyor

Avukatların, ülkede haksızlığa en çok maruz kalan işçilerin yanında olmasının kendilerini sevindirdiğini kaydeden  DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, Koza Halı'da yaşanan sorunların, Başpınar'daki fabrikaların neredeyse tamamında yaşandığına dikkat çekerken, “Sokağa çıkma yasağında izin alarak çalışan fabrikaların olması, pozitif vaka çıkmasına rağmen işçileri çalıştırmaya devam eden fabrikaların olması, karantina altına alınan bir işçi mahallesinde, işverenlerin isteği doğrultusun işverenler ve yetkililer için ne kadar değersiz olduğunu gösteriyor.  Bu salgın sürecinde işçilerin hayatı tehlikeye atılıyor ve burada olduğu gibi işçilerin hakları gasp ediliyor” tespitini yaptı. Leyla Adın

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *