ANASAYFA arrow right Ekonomi

‘işçiler, işsizlik ve ölüm ikilemine terk edilerek, çalıştırılıyor’

‘işçiler, işsizlik ve ölüm ikilemine terk edilerek, çalıştırılıyor’
YAYINLAMA: 19 Mayıs 2020 / 20.38
GÜNCELLEME: 20 Mayıs 2020 / 21.24
Emek Partisi (EMEP) İl Örgütü adına Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Mecit Bozkurt yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “normalleşme” sürecinde işçileri kapsamayan bir önleme gidildiğine dikkat çeken Bozkurt, salgın sürecinde işçilerin çalıştırıldığını, işten çıkarıldığını ve alınması gereken önlemlerin işçileri kapsamadığını belirtti.

‘Antep’te işçiler için önlem uygulanmıyor’

Bozkurt, “Salgın sürecinin başından beri “Sokağa çıkma yasağında dahi özel izinler alınarak çalıştırılan işçiler, acil ve zorunlu ihtiyaç olmamasına rağmen halı, branda, çuval, iplik, kumaş hatta kontrplak üretmeye devam ediyor. Salgın ile mücadele de alınan hiçbir önlemin işçileri kapsamaması yetmezmiş gibi işçiler zorunlu olmayan Pazar mesaisini kabul etmediği için işten atılıyor, servise dahi bindirilmemekle tehdit ediliyor.. Koronavirüs vakalarının giderek arttığı ve Antep’in en ‘büyük’ fabrikalarından birinde üretime ara verilirken dahi tehdit edilerek, bu süreçte virüse yakalanan işçilerin cezalandıracağını söyleniyor. Uzun lafın kısası Antep’te fırınlara dahi uygulanan bir dizi salgın “önlem”i işçilere uygulanmıyor, işçiler ölümle burun buruna, işsizlik ve ölüm ikilemine terk edilerek, çalıştırılmaya devam ediyor” dedi.

‘Sadece sıradan vatandaşa, küçük esnafa mı cezalar yazıldı?’

Kentte önlemleri ihlal edenlere kesilen para cezalarının kime kesildiğini soran Bozkurt, “Gaziantep Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de koronavirüs tedbirlerine uymayanlara kesilen cezalarının toplam tutarının yarısı Gaziantep'te yazılan cezalar. Yani bugüne kadar koronavirüs tedbirleri kapsamında yapılan denetimlerde 92 bin 714 kişiye 144.3 milyon TL ceza yazılmış. Gaziantep Valiliği’ne soruyoruz; 93 bin kişiye yazılan cezanın kaçı Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde kural tanımadan ve tedbirleri hiçe sayarak işçilerini çalıştıran fabrika patronlarıdır? On binlerce işçinin ve halkın sağlığı tehlikeye atılırken buna göz yumanlar, bir mahalledeki karantinayı bile patronlar isteği ile kaldırarak işçilerin ve halkın sağlığını tehlikeye atan yetkililer, sokağa çıkma yasağında bile acil ve temel ihtiyaçlar ile hiç ilgisi olmayan ürünlerin üretildiği fabrikaları özel izinle çalıştıranlar cezalandırıldı mı? Yoksa, salgına karşı “önlem” olarak sadece sıradan vatandaşa, küçük esnafa ve garibana mı cezalar yazıldı?” ifadelerini kullandı.

Bu süreçte yaşanacak kayıpların sorumlusu işçileri ölümüne çalıştırılanlar olduğunu kaydeden Bozkurt, “Salgın sırasında sürü bağışıklığına terk edilen, “kendi önleminizi kendiniz alın” denilerek sürecin bütün yükü üzerlerine yıkılan işçi sınıfı ve emekçiler nasıl bir muameleye maruz bırakıldıklarını eskisinden daha ileri düzeyde görme yolunda ilerliyor” ifadelerinde bulundu. Esra Aydın

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *