ANASAYFA arrow right Yaşam

İşçiler, fabrika yönetimi tarafından sorguya çekiliyor

İşçiler, fabrika yönetimi tarafından sorguya çekiliyor
YAYINLAMA: 16 Şubat 2021 / 21.12
GÜNCELLEME: 16 Şubat 2021 / 21.52
DİSK-Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilciliği, Yasin Kaplan Halı fabrikası basın açıklaması yaptı.

DİSK-Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, kod 29’la 16 işçinin tazminatsız olarak şekilde işten çıkarıldığını söyledi. “İnsanlık dışı çalışma koşullarına itiraz eden, hak arayan her işçi; Kod29'la, yani iş kanununun 25/2 maddesinde yer alan ‘İyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı davranış’ gerekçesiyle işten atılma ya da ücretsiz izne gönderilerek açlığa mahkum edilme tehdidi ile karşı karşıya” dedi.

Türkmen, “Yasin Kaplan Halı Fabrikasında çalışan ve Cuma günü işten atılan 16 işçi arkadaşımızın suçu, daha önce iki  işçi arkadaşlarının haksız yere tazminatsız işten atılmasına tepki göstermek, açıklanan düşük zam oranına itiraz edip, insanca yaşamaya yetecek bir zam talep etmek ve bunlar için fabrika yönetimiyle toplantı yaparak taleplerini ve şikayetlerini dile getirmek. Zammın açıklandığı gün fabrika yöneticileriyle bütün işçilerin katıldığı toplantılar yapılıyor ve bu yüzden o gün fabrikada üretim düşüyor. Ama fabrika yönetimi ve işveren işçileri üretimi yavaşlatmakla suçluyor ve yasadışı bir şekilde üç gün boyunca fabrika içinde bir mahkeme kuruluyor. Adeta sıkıyönetim mahkemeleri gibi, işçiler tek tek çağrılarak, müdür ve şeflerden oluşan en az 8-10 kişilik fabrika yönetimi tarafından saatler boyunca sorguya çekildiler. Bu suçtur ve ardından, 7 yıldır, 10 yıldır, 15 yıldır bu işyerinde çalışan işçiler kod 29’la, tazminatsız işten atıldılar” şeklinde konuştu.

“Yasin Kaplan işvereni ve fabrikanın insan kaynakları müdürü Nezmin Geyik, fabrikayı esir kampı ya da hapishane, işçileri ise esir ya da mahkum gibi görüyor olmalılar” diyen Türkmen, “Fabrika içinde sorgu odası ve mahkeme kuracak ve yine yasa dışı bir şekilde işçilerin üstünü arayıp, telefonlarını ve içindeki mesajları vb özel kişisel bilgilerini inceleme girişiminde bulunacak kadar pervasız olabiliyorlar. İşçilere böyle esir ve köle muamelesi yaparken o kadar rahatlar,  işçilere karşı o kadar saygısızlar ki, çünkü onların gözünde işçiler insan değil, onların gözünde işçilerin yasal haklarının ve yasaların hiç bir değeri yok, çünkü bu ülkeyi ve bu kenti yönetenlerin, yetkililerin işledikleri bu suçlara göz yumacaklarından eminler, çünkü bu ülkede ve bu şehirde  işçilere karşı her türlü suçu işleme özgürlükleri var” açıklamasında bulundu.  
DİSK-Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Türkmen, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Sanıyorlar ki, işçilerin emeğini, haklarını bu kadar kolay gasp edip, ekmeklerini elinden alıp, bir de üstüne onları aşağılayıp, onurlarını kırarak, iftira atarak sokağa atacaklar  ve bu da yanlarına kar kalacak. Ve bu işçiler bunun hesabını sormayacak. Ama yanlıyorsunuz. Bu yaptıklarınızın, bu kadar işçinin ekmeğiyle oynamanın ve işlediğiniz bu suçların hesabını vereceksiniz. Bu fabrikada işçilere karşı işlenen bütün suçlar ve bütün hukuksuz uygulamalar için yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Ama adaleti sadece dava açarak, mahkeme sonuçlarını bekleyerek aramayacağız. Demokratik ve meşru mücadele hakkımızı da sonuna kadar kullanacağız. Bu işyerindeki kölelik koşulları ve işçilere yapılan haksızlıklar son bulana kadar ve bu arkadaşlarımız tekrar işe alınıncaya kadar bu fabrikanın önünden ayrılmayacağız.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *