ANASAYFA arrow right Ekonomi

İşçiler, en asgari sağlık ve temizlik koşulları olmadan çalıştırılıyor

İşçiler, en asgari sağlık ve temizlik koşulları olmadan çalıştırılıyor
YAYINLAMA: 28 Nisan 2020 / 16.49
GÜNCELLEME: 28 Nisan 2020 / 17.19

Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde, işçilerin salgından etkilenme oranını sordu.

Toğrul, “Fabrikalarda, inşaatlarda, atölyelerde, kısacası toplu bir şekilde çalışılan tüm işletmelerde, sosyal mesafe kurallarına uyulmadan çalıştırılmak zorunda kalan işçiler adeta ölüme terk edilmiş bir haldeler. Gaziantep sanayisi buna en iyi örneği teşkil etmektedir. Binlerce işçinin çalıştığı Gaziantep sanayisinde, fabrika ve işyerlerinde erkek ve kadın işçiler en asgari sağlık ve temizlik koşulları olmadan, olası bir virüs salgını durumundan korunacak hiçbir önlem alınmadan çalıştırılmaktadır” dedi..

Prof. Toğrul, soru önergesinde, “Son derece ciddi ve tehlikeli olan bu salgın karşısında halkın sağlığı için gerekli olan tedbirler, ülkede bütün bir hayatın sürmesini sağlayan üretimi yapan fabrikalarda yüzlercesi aynı ortamı paylaşan işçiler için de ne yazık ki alınmamaktadır. Herkese ‘‘Evde Kal’’ çağırısı yapan iktidar söz konusu sermaye olunca ülkedeki milyonlarca işçiye, fabrikada ol, şantiyede ol, markette ol, tersanede ol, diyerek, işçilerin yaşamını patronların insafına bırakmış durumda.

DİSK’in hazırladığı rapora göre; Covid-19 salgınından DİSK üyesi 60 binden fazla işçi doğrudan etkilenmiş ve en az 535 işçi Covid-19’a yakalanmış. Yine İstanbul İşçi Sağlığı ve Güvenliği (İSİG) Meclisi, Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının açıklandığı 11 Mart-10 Nisan arasındaki dönemde 52 işçinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği açıklamıştır.

Antep Akınbella Terlik Fabrikasında çalışan 27 yaşındaki Uğur Kartal isimli işçi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Aynı fabrikada 4 işçinin daha testinin pozitif çıktığı söyleniyor. DİSK/Tekstil Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, daha önce sosyal medyadan fabrikalarda işçilerin Covid-19’a yakalandığını duyurduğu için bir gece yarısı operasyonuyla gözaltına alınmıştı. ‘‘Çarklar dönsün’’ diye sokağa çıkma yasağı bile takılmıyor. Sokağa çıkma yasağına rağmen Gaziantep’te birçok işletmenin üretime devam ettiğini biliyor, duyuyoruz” dedi..

Toğrul, “Bu bağlamda;

11 Mart’tan günümüze kaç işçiye Covid-19 testi yapılmıştır? Bu testlerden kaçı Gaziantep’te yapılmıştır?

Türkiye’de Covid-19 salgınına yakalanan işçi sayısı kaçtır? Gaziantep’te Covid-19 salgınına yakalanan kişi sayısı kaçtır?

11 Mart’tan günümüze kaç işçi Covid-19 salgınından kaynaklı yaşamını yitirmiştir? Gaziantep’te yaşamını yitirenlerin sayısı kaçtır?

Gaziantep’teki fabrika ve iş yerlerinde virüsün önlenmesi konusunda gerekli önlemlerin alınıp alınmadığı Bakanlığınız tarafından düzenli olarak denetlenmekte midir? Gerekli önlemlerin alınmadığı tespit edilen fabrika ve işyerleriyle ilgili uygulamış olduğunuz yaptırımlar nelerdir?

Salgından korunmak amacıyla çalışanlara yönelik sağlık kontrolleri ne sıklıkta yapılmaktadır?

İşçilerin toplu kullanım alanları; yemekhaneler, tuvaletler, soyunma odaları ve işçilerin çalışırken temas etmek zorunda kaldığı yüzeyler ne kadar sıklıkla dezenfekte edilmektedir?

Acil ihtiyaçlar için üretim yapılan sağlık, gıda, temizlik vb. iş kolları dışındaki tüm işçilere yaşamlarını sürdürebilmeleri için kesintisiz ücretli izini ne zaman vermeyi düşünüyorsunuz?

Salgın yayılmadan ve çalışanların hayatı daha fazla tehlikeye atılmadan, bir an önce Bakanlığınız nezdinde zorunlu üretim dışındaki tüm üretimlerin durdurulması yönünde bir adım atacak mısınız?” diye sordu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *