ANASAYFA arrow right Ekonomi

İşçi maaşı hariç her şey dövize endeksli

İşçi maaşı hariç her şey dövize endeksli
YAYINLAMA: 21 Ekim 2020 / 20.49
GÜNCELLEME: 21 Ekim 2020 / 20.58
İnşaat malzemelerinde yüzde 20’nin üzerinde artış yaşandığı, Gaziantep’te 2+1 dairelelerin 400-500 bin liraya fırladığı açıklandı

İnşaat sektörünün ve konut satışlarının durduğunu ifade eden CHP Şahinbey Belediyesi Meclis Üyesi Hasan Türk, maliyetlerin dövize bağlı olarak yüzde 20 arttığını söyledi. “İnşaat malzemelerinde yüzde 20’nin üzerinde artış yaşandı. Daire fiyatlarının yükselmesi maliyetlerden kaynaklanıyor. Dövizin yükselmesi inşaat sektörünü yüzde 100 etkiliyor. Çünkü inşaatta kullanılan demir ve beton gibi ürünlerin birçoğu dövize endeksli. İşçi maaşı hariç her şey dövize endeksli” dedi.

Şu anda piyasada bir durgunluk hakim

Konut faiz oranlarının yüzde 0.64’e düştüğü zamanlarda piyasada hareketlilik yaşandığını belirten Türk, stoktaki tüm dairelerin satıldığının altını çizdi. “Dairelerini satanlar belediyeni yaptığı ihalelere girerek bin 500-2 bin liraya satılan arsaların metrekaresi 3 bin 500-4 bin liraya aldılar. Faiz oranları yükselmeye başlayınca müteahhitler arsaları yüksek fiyattan aldıklarından her daireye 50 veya 100 bin fark geldi. Dolayısıyla fiyatlar kendiliğinden yükseldi ve piyasada bir durgunluk hakim” şeklinde konuştu. 

Gaziantep’teki daire fiyatları çok yüksek

Dövizin yükselmesinin fiyatlara yansıyacağını kaydeden Türk, yeni konut yapanların maliyetleri hesap etmek zorunda olduğunu söyledi. “Gaziantep’teki daire fiyatları gerçekten çok yüksek. Fiyatı satanlar değil, alanlar belirliyor. Daire fiyatları bölgesel olarak değişmekle beraber 2+1’ler 400-500 bin liranın altında değil. Dövizin dışında fiyatların yüzde 50’sini arsa fiyatları belirliyor. Yüzde 50-55 arsayı kat karşılığında alıyorsan, geriye kalan yüzde 45’in içerisinde hem karın hem ve yatırdığın paran var” diye açıklamada bulundu.

Müteahhittin fazla olması kaliteyi düşürmez, yükseltir

Türk, müteahhitlerin fazla olmasının kaliteyi artırdığına dikkat çekerken, “Çünkü ekonomik olarak zor bir dönemden geçerken bu memleket için bir şeyler yapanlar tebrik edilmeli, hatta plaket verilmelidir. Rekabet ortamı fazlalaştığından müteahhittin fazla olması kaliteyi düşürmez, yükseltir. 2 ay önce belediye ihalesine gözlemci olarak katıldığımda tek bir arsaya 42 firma katılmıştı. Piyasada metrekaresi 2 bin liraya alınacak arsaların 4 bin liraya alındığını gördüm” ifadelerini kullandı.

Ruhsatların ivedilikle verilmesi lazım

Belediyelerin ruhsatları hızlı vermesi ve kolaylıklar tanıması gerek

CHP Şahinbey Belediyesi Meclis Üyesi Hasan Türk, konuşmasına şöyle devam etti: “Belediyeler ruhsatları hızlı bir şekilde verilmesi lazım. Çünkü 8 ayda inşaat yapılıyor, ama 6 ayda ruhsat alınıyor. İnşaat 8 ayda tamamlanıp, ruhsat 6 ayda alınıyorsa bir sorun var demektir. Dolayısıyla ruhsatların ivedilikle verilmesi lazım. Önümüzdeki süreçte faiz oranların biraz daha düşmesi gerekiyor. Çünkü inşaat ülkenin lokomotifidir, bu sektör durduğunda her şey durur.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *