ANASAYFA arrow right Dünya

“İşbirliği yapabilmek için gerekli kaynaklara sahibiz”

“İşbirliği yapabilmek için gerekli kaynaklara sahibiz”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.23
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.23
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Rusya ve ABD, proaktif bir şekilde bu konuda liderlik üstlenebilir ve insani krizlerin ortadan kaldırılması için Suriyeli mültecilerin evlerine geri dönmesi için adımlar atılabilir. Suriye konusunda bu şekilde i
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Rusya ve ABD, proaktif bir şekilde bu konuda liderlik üstlenebilir ve insani krizlerin ortadan kaldırılması için Suriyeli mültecilerin evlerine geri dönmesi için adımlar atılabilir. Suriye konusunda bu şekilde işbirliği yapabilmek için gerekli kaynaklara sahibiz” dedi.
ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Finlandiya’nın başkenti Helsinki’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir araya geldiler. Trump ve Putin gerçekleşen görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. ABD ve Rusya’nın ilişkilerinin küresel gündemin en önemli sıralarında yer aldığını söyleyen Putin, “İki ülkenin karşı karşıya kalmış olması geçmişte kaldı ve hem ABD hem Rusya’nın önünde çok farklı sınamalar” olduğunu dile getirdi.
Bugünkü toplantının ABD Başkan Trump ile karşılıklı olarak ikili ilişkileri geliştirmek ve sınamaların üstesinden gelmek istemelerinin bir yansıması olduğunu aktaran Putin, “Küresel güvenlik, istikrar ve kitlesel silahların yayılmaması konusunda bizim önemli görevlerimiz var” ifadelerini kullandı. Rusya Devlet Başkanı Putin, iki ülke arasındaki terörle mücadele konusundaki işbirliğini devam ettirmek siber güvenlik konusundaki işbirliğimizi ilerletmek istediklerini belirterek, istihbarat teşkilatlarının karşılıklı olarak çok ciddi bir işbirliği içerisinde olduğunu aktardı.
ABD Başkanı Trump’a Terörle mücadele grubunun tekrar kurulması önerisini ilettiğini söyleyen Putin, “Her zaman kriz sonrasında değil kriz olmadan önce de işbirliğinin yapılması gerektiğini düşünüyoruz. İrtibatlı kişileri tanımlamalıyız ve bu şekilde uluslararası bir ortam yaratmalıyız” diye konuştu. Görüşmede Suriye konusuna da değinildiğini aktaran Rusya Devlet Başkanı Putin, “Barışın, istikrarın getirilmesi aslında bu ortak çalışmaların yapılabileceği çok önemli bir alan. Rusya ve ABD, proaktif bir şekilde bu konuda liderlik üstlenebilir ve insani krizlerin ortadan kaldırılması için Suriyeli mültecilerin evlerine geri dönmesi için adımlar atılabilir. Suriye konusunda bu şekilde işbirliği yapabilmek için gerekli kaynaklara sahibiz. Ancak bu noktada eşgüdümün sağlanması gerekiyor ve operasyonel bağlamda iletişim kanallarının kurulması gerekmekte. Ancak bu şekilde istenmeyen çatışmalar ve beklenmeyen sorunlardan kaçınılabilinir” şeklinde konuştu.
İsrail’in Golan Tepelerindeki güçlerinin çekilmesi gerektiğini söyleyen Putin, “Bu İsrail ile olan ilişkilerinde olumlu yöne çevirecek ve İsrail’in de güvenliğini sağlayacaktır” dedi. İran Nükleer Anlaşması sayesinde İran artık dünyada en üst düzeyde kontrol edilen ülke haline geldiğini belirten Putin, İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından kontrol edilmekte olduğunu söyleyerek, bu durumun silahların yaygınlaştırılmaması konusundaki işbirliğini güçlendirdiğini kaydetti.
ABD Başkanı Trump ile görüşmesi sonucunda üst düzey çalışma grubu oluşturulması kararına vardıklarını söyleyen Rusya Devlet Başkanı Putin, “İş insanları kendi ihtiyaçlarını ve işbirliğini en iyi şekilde şekillendirebilecek insanlar ve bu bağlamda kendi önerilerini ve tavsiyelerini sunmalıdırlar” dedi. Trump’ın görüşmede Rusya’nın ABD’deki seçimlere müdahalesinden söz ettiğini söyleyen Putin, “Ben daha önce söylemiş olduğum şeyleri tekrar etme durumunda kaldım. Rusya, hiçbir zaman ABD’nin içişlerine karışmamıştır ve asla karışmayacaktır. Bunun içerisinde ABD seçimi de vardır. Bu şekilde iddialar varsa siber güvenlik konusunda eşgüdüm grubu kurulacaktı biliyorsunuz. Bu grup bu olayı analiz edebilir, ortak bir şekilde araştırabilir” ifadelerini kullandı. ANKA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *