ANASAYFA arrow right Güncel

İş almaya korkuyoruz

İş almaya korkuyoruz
YAYINLAMA: 08 Ağustos 2022 / 21.22
GÜNCELLEME: 08 Ağustos 2022 / 21.22
‘İş almaya korkuyoruz’ diyen Gaziantep Elektrikçiler Odası Başkanı Mehmet Özpolat, doların hareketli olması nedeniyle esnafın fiyat veremediğini belirtti.

“Armatür ve askı takımı dediğimiz tüm ürünler dolara endeksli. Kablo ve bakırın hammaddesi de dolarla geliyor. Geçen yıl metresini 1,5 TL aldığımız kabloyu şu anda 4,5 TL’ye alıyoruz. Yani 150 TL’ye aldığımız bir top kabloyu bu yıl 500 TL’ye alıyoruz” dedi.
Özpolat, “İnşaat maliyetlerinin artmasıyla birlikte yapılan daire sayıları da azaldı. 100 daire yapanlar 20 daireye yaparken, 20 daire yapanlar ise hiç yapmamaya, beklemeye başladı. Bu da piyasanın dar boğaza doğru gitmesine neden oluyor. Esnaf dar boğaza girince insanlar elektrik işini ucuz yaptırmaya çalışıyor. Bu sektörün geleceği açısında kötü bir durum oluşturuyor” tespitinde bulundu.
Kendi BAĞ-KUR’unu ödeyemeyen esnaf, işçinin SGK’sını nasıl ödesin?
Asgari ücretin yanı sıra sigorta primlerinin de yükseldiğine dikkat çeken Başkan Özpolat, “Kendi BAĞ-KUR’unu ödeyemeyen esnaf, işçinin SGK’sını nasıl ödesin? Ödemediği için sıkıntı yaşanıyor. İş yerlerinin kira fiyatları çok pahalı. Dükkân sahibine de bir şey denilemiyor. Yani ortada bir çözümsüzlük var. Bu çözümsüzlüğün bir an önce çözüme kavuşturulması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
Yardım kesileceği için Suriyeliler sigortalı olmak istemiyor
Kayıt dışı konusuna değinen Özpolat, sektörde kayıt dışı çalışan kişi sayısının çok fazla olduğunu sözlerine ekledi. “Özellikle sektörümüzde kayıt dışı çalışan oranı yüzde 50’nin üzerinde. Cebine pense-tornavida koyup dükkân açmadan inşaatlarda çalışabiliyorlar. Ayrıca Suriyelilerde büyük sıkıntı. Yardımları kesileceği için Suriyeliler sigortalı olmak istemiyor. Kayıt dışı çalışanlara ‘Yetkili elektrikçi belgesi’ olup olmadığına bakmıyor. Bakılmadığından dolayı iş verilip, yaptırılıyor. Dolayısıyla hem devletimiz maddi zarara uğruyor hem haksız bir rekabet var hem de sektörümüz kaybediyoruz. Kayıtlı esnafımızın maliye kaydı var, vergisini ödüyor, yanında istihdam sağlıyor, kira ödüyoruz, stopajımızı ödüyoruz, ancak kayıt dışı çalışanlar bunların hiçbirini ödemiyor. Oda olarak sadece tutanak tutup, bildirmekle yükümlüyüz. Bu konuya bir çözüm bulunması lazım” çağrısında bulundu.
Gaziantep Elektrikçiler Odası Başkanı Mehmet Özpolat, konuşmasını şöyle tamamladı: “Gaziantep Valiliği ve belediyelerin yaptığı hizmetlerden memnunuz. Çünkü şu anda Şahinbey Belediyesi, mesleki okula gidenlere 500 TL’nin yanı sıra devletimizde bin 275 TL ödeme yapıyor. Bu konuyu aileler iyi anlatabilirse bir veya iki yıl sonra ara eleman sorunu kökten çözülür diye düşünüyoruz. Ayrıca oda olarak servis kartları yaptırıp üyelerimize dağıtacağız. Vatandaşımız ise bu kartlara bakarak elektrik işlerini yaptırsınlar veya yaptırmasınlar.” Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *